UŽAS U SRBIJI Osam rudara poginulo u rudniku, 20-tak ozlijeđeno

Srbija, nesreća, Rudnik

Osam je rudara poginulo u petak kada je u rudniku ugljena kod Sokobanje u Srbiji došlo do eksplozije metana i urušio se dio jame, javili su srbijanski mediji.

"Direktor Doma zdravlja u Aleksincu, Rodoljub Živadinović, rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) da je poginulo osam rudara, a dvadeset je ozlijeđeno, dodajući da je riječ uglavnom o lakšim ozljedama", prenosi Hina.

Navodi da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.

Kako javlja RTS, srušio se dio jame a rudari su ostali zarobljeni. Do nesreće je došlo oko 5 sati ujutro u petak, a brojne ekipe hitne pomoći nalaze se kod rudnika "Soko".

Direktor Opće bolnice u Aleksincu, doktor Goran Vidić, rekao je za RTS da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, ako i ekipe iz Zaječara i Knjaževca.

Navodi da je u Općoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 ozlijeđenih rudara – 15 s lakim ozljedama, dvojica s povredama lakta i jedan sa serijskim prijelomom pet rebara, no svi su izvan životne opasnosti.

'Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni kućama, mobilizirali smo i ostale odjele. U ovom trenutku nemamo problem s kapacitetima', dodaje doktor.

Ističe da su u kontaktu s upravom rudnika i da je 49 rudara bilo u smjeni.

'Teška je situacija ovdje, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama, nažalost, ovo nije prva nesreća. Aleksinac i okolica su poznati po tome, to se sada ponovilo', navodi Vidić.

Direktor UKC Niš, doktor Zoran Perišić, kaže za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, obojica s povredama grudnog koša.

'Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 ozlijeđenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo vjerojatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku njegu', dodaje doktor.