UPOZORENJE RODITELJIMA Dječak ostao bez četiri prsta nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci

Petarda
Jutarnji list

Nakon što je jučer navečer devetogodišnjaku u Zagrebu u ruci eksplodirala petarda izgubio je sve prste lijeve ruke osim palca.

Naime, kako saznaje Jutarnji, u KBC-u Zagreb kirurzi, anesteziolozi i pedijatri su u šestosatnoj operaciji pokušali spasiti šaku stradalom dječaku, ali četiri prsta bila su potpuno uništena i sav napor liječnika je propao.

Petarda

Kako saznaju od zamjenika ravnatelja KBC-a Zagreb, dr. Milivoja Novaka, dijete je zasad na liječenju u pedijatrijskoj jedinici intenzivnog liječenja. Još uvijek je intubiran, jer su mu osim šake stradali i dišni putovi. Naime, nagutao se dima pa je bilo problema prilikom stavljanja tubusa prije operacije.

Navodno je dječak držao u ruci petardu dugu desetak centimetara i debelu oko 3 te ju uspio upaliti šibicama što je izazvalo snažnu eksploziju i uzrokovalo teške ozljede. Liječnici ističu da je u sekundi dijete postalo invalid, te da će liječenje biti dugotrajno i teško. Najvjerojatnije će mu se za koju godinu pokušati presaditi neki od nožnih prstiju kako bi barem mogao imati ‘hvat‘ u lijevoj šaci.

Ovaj slučaj je veliko upozorenje roditeljima da sve eksplozivne naprave drže što dalje od djece jer u ove predblagdanske dane ovakve nesreće i nisu, nažalost, rijetkost.