UKRAJINA OBJAVILA Preko hrvatskih luka izvozit ćemo naše žito

brod transport prijevoz roba
Ilustracija/Unsplash

Nakon što se u ponedjeljak sastao s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je moguće da će Ukrajina koristiti hrvatske luke na Dunavu i Jadranskom moru kako bi izvozila svoje žito, piše Reuters, a prenosi Jutarnji list.

Rusija je ovog mjeseca napustila crnomorski žitni dogovor koji je u srpnju 2022. godine postigla s Ujedinjenim narodima i Turskom, a koji je Ukrajini omogućavao da preko tjesnaca Bospora u svijet plasira svoje žito.

''Sada se bacamo na uspostavljanje najefikasnijih ruta do tih luka kako bismo maksimalno iskoristili ovu priliku'', rekao je Kuleba nakon sastanka s Grlićem Radmanom.

''Svaki doprinos koji je usmjeren na razbijanje blokade izvoza, svaka su otvorena vrata stvaran, učinkovit doprinos sigurnosti hrane u svijetu'', dodao je ukrajinski ministar.

Ukrajina žito sada izvozi pomoći kopnenih puteva do Europske unije te preko Dunava. Rusija je tu infrastrukturu napala ranije ovog mjeseca.

Kuleba je rekao da je najvažnija tema o kojoj je razgovarao s Grlićem Radmanom bilo oružje.

''Reći ću samo da će se uskoro implementirati određeni sporazumi'', rekao je Ukrajinac bez da je ponudio još detalja.