Ukrajina gradi zid na granici s Bjelorusijom, Zelenski otkrio uvjete za pregovore s Putinom

Zid Ukrajina Bjelorusija
Twitter

Ukrajina je priopćila da gradi armirano-betonski zid i druge vrste barikada na granici s Bjelorusijom, bliskom saveznicom Kremlja iz koje je Rusija dijelom pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je zid od 3 kilometra prekriven bodljikavom žicom podignut u regiji Volin na granici s Bjelorusijom.

Kijev navodi da Bjelorusija i dalje predstavlja prijetnju. Postavljene su i vreće s pijeskom, a kopaju se i rovovi, kazao je Timošenko. "To nije sve, ali nećemo otkrivati detalje", istaknuo je dužnosnik.

Dodao je da su u tijeku i drugi radovi u regijama Rivne i Žitomir koje također graniče s Bjelorusijom. Timošenko je objavio fotografije zaštitara kako odmataju bodljikavu žicu uz zid koji se činio višim od dva metra, prenosi Index.

Ukrajinski ministar obrane rekao je Reutersu da i dalje postoji prijetnja iz Bjelorusije, ali da su tamošnje snage "u pasivnom položaju". Ukrajinska granica s Bjelorusijom duga je više od 1000 km.

Ukrajina spremna na pregovore s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je Ukrajina spremna za razgovore s Rusijom ako će Kremlj priznati da svoju ulogu okupacijske sile i pokazati iskrenu želju za ponovnim uspostavljanjem mira.

U ekskluzivnom intervjuu s glavnom međunarodnom voditeljicom CNN-a Christiane Amanpour 9. studenog, Zelenski je, zajedno sa svojom suprugom Olenom Zelenskom, razgovarao o temi mirovnih pregovora s Rusijom, prenosi Dnevnik.

Zelenski tvrdi da dosad "od aktualnog predsjednika Ruske Federacije nije čuo ništa osim ultimatuma".

“Sve se mora vratiti. Zemlja, prava, sloboda i novac. A glavna stvar je pravda. I do sada nisam čuo takve izjave od Ruske Federacije - ni od Putina, ni od bilo koga drugoga", rekao je predsjednik.

Također je rekao da "nije zatvorio vrata" dijalogu i da je Ukrajina spremna razgovarati s Rusijom, ali samo ako je Rusija voljna priznati svoju ulogu okupatora i istinski teži miru.