U SARAJEVU ŽELE ZABRANU MOBITELA U ŠKOLI Pitali smo sindikate u Hercegovini za njihovo mišljenje

Mobiteli u školama
Ilustracija

Sindikat osnovnog obrazovanja Sarajevske županije uputio je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje ŽS inicijativu da se zabrani upotreba mobilnih uređaja tijekom trajanja redovne nastave.

"Svjedoci smo da se telefon posljednjih godina sve više koristi u svrhu razonode, objave nedozvoljenog sadržaja ili nedozvoljenog snimanja, a sve manje u svrhu znanosti, učenja, praćenja pozitivnih događanja i sl. Također, svjedoci smo da su nam djeca postala robovi tehnologije modernog doba i da se vrlo rijetko ili nikako ne druže sa svojim vršnjacima, nego se zatvaraju u svoje prostore i jedini vid komunikacije im je telefon i društvene mreže", navode iz Sindikata.

Mi smo pak pitali Sindikate u Hercegovini kako oni gledaju na ovaj problem. Mišljenja su gotovo jednaka, no nisu svi za zabrane nošenja mobitela u školu.

"Iskreno, moram reći kako nisam za nikakve zabrane. Zabrana može postojati na papiru, ali da se na kraju ne provodi u učionici, budući da znamo kako to sve funkcionira što se tiče učenika, ali i profesora. Puno toga što je doneseno, nije provedeno", kaže predsjednik Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Josip Milić.

Mobiteli u školama

On ističe kako se u svijetu sve više u škole uvodi digitalizacija.

"Imamo nekih zemalja, poput primjerice Japana gdje učitelji po ulasku u učionicu kažu svojim učenicima da upale svoje mobitele i laptope, jer se ide na novu lekciju. Hrvatska je podijelila tablet uređaje svim svojim učenicima, Indija također. Sve se više ide na internet nastavu", ističe Milić.

Za zabranu nošenja mobitela u školu nije, ali jest za nešto drugo.

"Činjenica je da sve prelazi u ovisnost. No, ipak sam više da se ide ka edukaciji učenika, da se stvari rješavaju edukativno i savjetodavno. Trebalo bi osposobiti ljude koji bi dolazili na jedan sat razrednika, tu mislim na ljude koji se time bave poput psihologa i psihijatara, a koji rade s adolescentima. Oni bi mogli održavati učenicima predavanja o pogubnim i lošim stranama istih", kazao je Milić.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ Goran Miličević smatra kako bi čak i zabrana mobitela u školama bila dobra stvar, no nešto se pita i roditelje.

"U svakom slučaju je zabranjeno korištenje mobitela tijekom nastave. Vjerojatno ga djeca nose u svojim torbama, ali nije dozvoljeno "mahati" s njim po školi. Po meni bi trebalo zabraniti čak i nošenje u školu. No, sigurno je da bi u tom slučaju neki roditelji davali djeci mobitele da ih čuvaju u torbi kako bi se mogli čuti s njima, vidjeti je li sve uredu i ostalo. Roditelji su naviknuli da u svakom trenutku znaju gdje su im djeca, a naročito srednjoškolska koja ostanu negdje nakon nastave".

U Županiji Zapadnohercegovačkoj primjetni su slučajevi gdje se djeca bez mobitela ne snalaze, točnije ovisni su o istima.

"U nas u školama se mobiteli ne koriste tijekom nastave. Općenito što se tiče mobitela, mi imamo jedno dijete kojem je mobitel bo u rukama od druge godine, tako da smo imali problem prilikom polaska u školu jer je djetetu zabranjen mobitel, pa se jednostavno nije snalazilo. Mobiteli dosta pokvare djecu u razvoju i komunikaciju. Kod nas nije izričito zabranjeno nošenje mobitela u školu, ali nije ni dozvoljeno korištenje", kaže predsjednik Sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH Slaven Ljubić.

FOTO: Vrisak.info

Zbog mobitela su neki mogli biti i izbačeni iz škole.

"Mi imamo protokol. Jedan učenik je primjerice prošle godine dobio opomenu pred isključenje iz razloga što je snimao u toaletu neke stvari i to objavljivao."

No, ni Ljubić nije za zabranu.

"Ne bi. Mi svi imamo sa sobom mobitele, pa tako mogu i djeca, ali samo da mogu izvan škole, ukoliko je nešto, pozvati nekoga, ali u školi nikako."

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric apsolutno je za zabranu.

FOTO: Vrisak.info

"Osobno, ja sam definitivno za zabranu mobitela u školama. U školama imamo situaciju gdje djeca jedna druge snimaju i distribuiraju te videozapise".

Djeca se kaže mogu roditeljima, ukoliko je nešto hitno, javiti i na drugi način.

"Djeca uvijek mogu doći u ured u školi. Kako smo se mi prije javljali, nije bilo mobitela. Za tu potrebu škola je uvijek je na raspolaganju. Mislim da bi i roditelji trebali poraditi na tome da ograniče djeci mobitele", zaključila je Petric.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.