U ODNOSU NA PROSJEČNE PLAĆE Nekretnine u Sarajevu i Zagrebu najjeftinije u regiji

nekretnine, stanovi, Zagreb, Sarajevo
Ilustracija/DEPO

S obzirom na cijene nekretnina u odnosu na prosječne plaće, Sarajevo, Zagreb i Budimpešta spadaju u jeftinije, odnosno 'priuštivije' za lokalno stanovništvo, pokazalo je nedavno istraživanje.

Najjeftiniji je Zagreb, a onda slijede Sarajevo i Budimpešta, Podgorica i Tirana, zatim Ljubljana te kao najskuplji Beograd, potvrdili su Feni iz Colliersa, tvrtke za savjetovanje i usluge posredovanja komercijalnim nekretninama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

"Ono što vidimo generalno je da potražnja nadilazi ponudu nekretnina, pogotovo u stambenim nekretninama, pa je pritisak na daljnji rast cijena", navode iz spomenute tvrtke. 

Kako ocjenjuju, stanovništvo iseljava iz urbanog tkiva grada i ide na rubne dijelove gdje je veća novogradnja i gdje su umjerenije cijene.

"Problem je što se onda razvlači infrastruktura (i za izgraditi i za održavati). S druge strane, u širem centru Sarajeva postoji nekoliko velikih 'brownfield' lokacija (npr. bivši industrijski kompleksi) s dostupnom infrastrukturom (tramvaj, komunalna infrastruktura) i to predstavlja ogroman potencijal za urbanu regeneraciju. Takvih lokacija, odnosno prilika ima u svim većim gradovima u regiji", naglašavaju iz Colliersa.

Dodaju da nedostaje i modernih uredskih zgrada pa mnoge firme iznajmljuju stanove koji su preuređeni u urede u stambenim zgradama.

Također napominju kako je tržište velikih trgovačkih centara zasićeno te da prostora za nove trgovačke projekte ima u manjim kvartovskim centrima koji zadovoljavaju svakodnevne potrebe stanovništva. 

"Veliki je izazov nedostatak i rast cijena materijala pa bi dolazak nove ponude mogao biti još sporiji. To ide u prilog cijenama postojećih nekretnina ali kupcima predstavlja manji izbor, više kompromisa i manju vrijednost za novac. Rast kamatnih stopa bi mogao smanjiti potražnju, ali s druge strane zbog velike inflacije kupci i investitori ulažu u stvarnu imovinu, to jest nekretnine kako bi zaštitili svoj novac", ocjenjuju iz tvrtke Colliers.