Tužiteljstvo naredilo osiguranje lokacije na kojoj su pronađeni ostaci nestalih Hrvata s područja Bugojna

Tužiteljstvo naredilo osiguranje lokacije na kojoj su pronađeni ostaci nestalih Hrvata s područja Bugojna
Ilustracija

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, nakon dobijanja informacije da su na lokalitetu Rostova, pronađeni posmrtni ostaci koji bi mogli pripadati nestalim žrtvama hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, kontaktiran je od strane Instituta za nestale osobe i policije MUP-a SBŽ na navedenom području, te je izdao zapovjed da se lokacija osigura, okruži policijskom zaštitnom trakom, te vrši policijski nadzor lokacije.

Postoje informacije, da se na navedenoj lokaciji, koja je u privatnom vlasništvu, nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se više od dva desetljeća bezuspješno traga.

Tijekom dana već su ostvareni kontakti sa nadležnim osobama iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH i ostalim nadležnim institucijama, kako bi se što prije završile aktivnosti potrebne za izdavanje naredbe za proces ekshumacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon zaprimanja potrebnih informacija, podnijeti će zahtjev za ekshumaciju prema Sudu BiH, kako bi se moglo pristupiti daljim aktivnostima na realizaciji ekshumacije.

Do izvršenja ekshumacije, bit će zaustavljeni građevinski ili drugi radovi planirani na navedenom lokalitetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Zločin u Bugojnu u foks je došao i zbog kandidature Selme Cikotića za ministra sigurnosti. Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora dao je punu potporu Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojna, ali i svim Hrvaticama i Hrvatima Bugojna i izrazio najsnažniju osudu kandidature Selme Cikotića za Ministra sigurnosti BiH.

Istaknuli su u nedavnom priopćenju da je ovakvo ponašanje SDA sipanje soli na još uvijek otvorene rane Hrvata Bugojna, preko 15000 protjeranih, nekoliko stotina po logorima mučenih i zlostavljanih, a ponajviše obitelji ubijenih Hrvata Bugojna, a posebno onih za čije se grobove još uvijek ne zna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.