TRIDESET DANA KASNIJE Stolac do sada dobio samo 1000 maraka pomoći i to od Općine Kladanj

TRIDESET DANA KASNIJE Stolac do sada dobio samo 1000 maraka pomoći i to od Općine Kladanj
Hercegovina.info

Mjesec je dana od snažnog potresa koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu. Isti je nažalost uzeo jedan mladi život, 28-godišnje djevojke Elmire Sefo, ali i prouzročio materijalne štete u brojnim hercegovačkim mjestima. Najviše je stradao Stolac u čijoj se neposrednoj blizini epicentar i nalazio. Prema preliminarna izvješćima materijalna šteta u gradu na Bregavi procjenjuje se na 4,5 milijuna maraka.  

U proteklih trideset dana brojni političari i institucije najavili su pomoć Stocu. Predsjedništvo BiH prije nekoliko dana najavilo je kako će ovom gradu, kao i Ljubinju stići po milijun maraka za sanacije šteta. Svoju pomoć za potresom pogođena mjesta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavila je i Vlada Brčko distrikta BiH u iznosu od 100.000 maraka. Tijekom današnje posjete Stocu i Vlada Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem se obvezala pomoći. 

No, do danas, trideset dana kasnije, na račun  Općine Stolac stiglo je samo 1000 maraka pomoći od Općine Kladanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stočani pomoć naravno očekuju i od svoje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. No i te pomoći za sada još nema. Zanimljivo, kod potresa koji se dogodio u ožujku 2020. godine u Zagrebu, Vlada HNŽ-a je brzo reagirala. Samo četiri dana nakon što je glavni grad Hrvatske pogodio razoran potres, točnije 26. ožujka te godine, Vlada HNŽ-a je izvršila uplatu od 100.000 maraka jednokratne financijske podrške Gradu Zagrebu.

Kada je pak riječ o pomoći Petrinji koju je potres pogodio 29. prosinca 2020. godine, premijer Herceg je samo dva dana kasnije najavio kako će Vlada HNŽ-a već će na prvoj sljedećoj sjednici donijeti odluku o izdvajanju konkretne financijske pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji. Ta pomoć odobrena je gotovo godinu i pol dana kasnije, na sjednici koja je održana 11. svibnja 2021. godine kada je Vlada HNŽ-a odobrila 20.000 KM za obnovu potresom oštećene Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji.