TRIDESET DANA KASNIJE Stolac do sada dobio samo 1000 maraka pomoći i to od Općine Kladanj

Stolac CZ
Hercegovina.info

Mjesec je dana od snažnog potresa koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu. Isti je nažalost uzeo jedan mladi život, 28-godišnje djevojke Elmire Sefo, ali i prouzročio materijalne štete u brojnim hercegovačkim mjestima. Najviše je stradao Stolac u čijoj se neposrednoj blizini epicentar i nalazio. Prema preliminarna izvješćima materijalna šteta u gradu na Bregavi procjenjuje se na 4,5 milijuna maraka.  

U proteklih trideset dana brojni političari i institucije najavili su pomoć Stocu. Predsjedništvo BiH prije nekoliko dana najavilo je kako će ovom gradu, kao i Ljubinju stići po milijun maraka za sanacije šteta. Svoju pomoć za potresom pogođena mjesta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavila je i Vlada Brčko distrikta BiH u iznosu od 100.000 maraka. Tijekom današnje posjete Stocu i Vlada Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem se obvezala pomoći. 

No, do danas, trideset dana kasnije, na račun  Općine Stolac stiglo je samo 1000 maraka pomoći od Općine Kladanj.

Stočani pomoć naravno očekuju i od svoje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. No i te pomoći za sada još nema. Zanimljivo, kod potresa koji se dogodio u ožujku 2020. godine u Zagrebu, Vlada HNŽ-a je brzo reagirala. Samo četiri dana nakon što je glavni grad Hrvatske pogodio razoran potres, točnije 26. ožujka te godine, Vlada HNŽ-a je izvršila uplatu od 100.000 maraka jednokratne financijske podrške Gradu Zagrebu.

Kada je pak riječ o pomoći Petrinji koju je potres pogodio 29. prosinca 2020. godine, premijer Herceg je samo dva dana kasnije najavio kako će Vlada HNŽ-a već će na prvoj sljedećoj sjednici donijeti odluku o izdvajanju konkretne financijske pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji. Ta pomoć odobrena je gotovo godinu i pol dana kasnije, na sjednici koja je održana 11. svibnja 2021. godine kada je Vlada HNŽ-a odobrila 20.000 KM za obnovu potresom oštećene Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji.