TRAŽI SE I U MOSTARU Opća pomama u Hrvatskoj zbog lijeka za dijabetes, ali zbog mršavljenja

Gradska ljekarna Mostar
Gradska ljekarna Mostar

Posljednjih dana u svijetu vlada prava pomama za lijekom Ozempic koji se koristi za dijabetes. No, nije za istim velika potražnja zbog dijabetesa, već zbog gubitka kilograma.  Sve je naime krenulo iz SAD-a gdje je ovaj lijek registriran, osim kao lijek za dijabetes, i kao lijek za mršavljenje u SAD-u i očigledno ga se tamo jako puno koristi. Celebrity u SAD-u su ga počeli sve više reklamirati na društvenim mrežama te je zbog toga dobio na važnosti.

I u Hrvatskoj ovih dana ljekarne "ne mogu ostati" od poziva zbog istog. Lijek ondje košta 85 eura bez recepta.

Pozive imaju posljednjih dana i u Gradskoj ljekarni Mostar, no oni ovog lijeka za sada nemaju.

"Imamo jako puno telefonskih poziva u posljednje vrijeme zbog tog lijeka. Mi ga nemamo, je li ga netko u BiH ima to ne znamo. Ranije nije bilo potrebe za njim, jer nije se propisivao za dijabetes, ali ni za druge potrebe. Ljudi su očito čitali u medijima, pa se vodeći tim javljaju telefonski ispituju i provjeravaju. Ne traže ga za sada osobno u ljekarni", kaže nam. kažu za Hercegovina.info iz Gradske ljekarne Mostar.

O kakvom se lijeku zapravo radi upitali smo prof. dr. sc. Danijel Pravdić, specijalistu interne medicine, dijabetologa.

"Lijek semaglutid (Ozempic) odobren je za liječenje šećerne bolesti tip 2 i također u Sjedinjenim Američkim Državama za liječenje debljine u osoba koje imaju indeks tjelesne mase veći od 30 kg/m2 ili 27 kg/m2, ako imaju neki od komorbiditeta koji su povezani s debljinom. Semaglutid također ima protektivne učinke na srčanu funkciju, pa se primjenjuje i kod kardioloških bolesnika. U Hrvatskoj su drugi lijekovi iz te skupine u smjernicama za liječenje debljine kao primjerice liraglutid. Lijek se primjenjuje jedanput tjedno kao subkutana injekcija. Postoji i peroralni oblik, ali on nije odobren za liječenje pretilosti. Preporučena doza lijeka za u liječenju debljine je 2,4 mg, dok se za liječenje šećerne bolesti primjenjuju manje doze", kaže dr. Pravdić za Hercegovina.info.

Ozempic ne bi trebao biti prvi izbor pri mršavljenju ističe.

"Lijek je relativno siguran, a nuspojave se odnose na različite simptome koji su vezani za probavni sustav, a kontraindiciran je u pacijenata koji imaju medularni karcinom štitnjače i multiplu endokrinu neoplaziju tip 2. Nedostatak lijeka se pojavio zbog velikog korištenja za smanjenje tjelesne mase, te relativno jednostavne upotrebe, jer se primjenjuje jedanput tjedno. No, svakako ne bi trebao biti prvi terapijski izbor u tretmanu debljine, nego tek ako nutritivne mjere i promjena životnih navika, kao primjerice povećanje tjelesne aktivnosti ne daju zadovoljavajuće rezultate", rekao nam je prof. dr. sc. Danijel Pravdić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.