VIDEO  Svjetski virtuoz na gitari dolazi iz Bosne i Hercegovine

Igor Paspalj gitara
Privatna arhiva Igora Paspalja

Da se Balkan nalazi negdje na američkom kontinentu, zvijezde poput Josipe Lisac ili Ivane Peters bi se vinule do nedokučivih visina. Za Damira Urbana bi znao cijeli svijet, a Radomir Mihajlović Točak bi Carlosa Santanu podučavao gitaru. Ovako su samo rijetki imali sreću da ih svijet prepozna, a samo najbolji među njima da dospiju na listu najboljih. Takav je Igor Paspalj, najbolji gitarista za 2020. godinu, po izboru eminentnog časopisa 'GuitarWorld'.

Glazbom se počeo baviti u pubertetu, pred sam kraj osnovne škole. Oduvijek je veliki ljubitelj, ali je gitaru počeo učiti relativno kasno. I sam kaže kako bi volio da je ranije počeo, uvijek je bolje ranije početi, ali je Igor živi dokaz da za neke stvari zaista nikada nije kasno, ako čovjek ima volju, želju za radom i talenat.

Igor je završio Muzičku akademiju u Banjoj Luci, a kasnije i magistrirao na Katedri za teoriju i harmonijsku analizu. Njegovo obrazovanje se zasniva na klasičnoj glazbi, ali stilovi koji su ga privlačili i na kojima se usavršavao su raznoliki.

Igor Paspalj gitara

"Proces traženja u žanrovima traje i dan danas. Ja sam počeo svirati električnu gitaru i u tom momentu su me privlačili gitaristi hard rock scene osamdesetih. Međutim, kako je vrijeme išlo kasnije, taj proces se uvijek nekako mijenja, sazrijeva. S godinama, sfere interesovanja su se mijenjale, prema klasičnoj glazbi iz koje imam i formalno obrazovanje, pa zatim prema progresiv rocku ili country bluzu. Mada, meni je uvijek najbliži taj žanr hard rocka. U posljednje vrijeme sam se dosta bazirao na bluz, country i džez", uvodi nas Igor u svoja glazbena interesovanja.

Nagrada za najboljeg gitaristu za 2020. godinu ispred časopisa 'GuitarWorld' nije došla slučajno. Na natječaju, gdje se natjecalo više tisuća gitarista, titula najboljeg pripala je baš njemu. Nagrada koja se dodijeljuje više od 40 godina, za prošlu je ponijela ime Igor Paspalj.

Sadržaj se učitava...

"Nagrada je tradicionalnog karaktera 'Guitarist of the year', koju časopis 'GuitarWorld' i 'GuitarPlayer' dodijeljuju tradicionalno svake godine, otkad postoje, nekih 40 godina. Svake godine ima natječaj na koji se šalje portfolio, biografija, razne kompozicije. Tu se prijavi nekoliko tisuća gitarista, a sam proces selekcije nikome nije objašnjen", navodi Igor kako je prošao na natjecanju, pa nastavlja: "Znam da su editori, urednici i novinari iz tog časopisa sveli cijelu tu selekciju od nekoliko tisuća glazbenika, na njih 10 ili pe kao u ovom slučaju i za njih opet glasaju urednici i novinari, stručni žiri, čitatelji magazina i publika. Kombiniranim glasovima svih njih bira se pobjednik".

Svoju ljubav prema gitari može zahvaliti Van Halenu i kompoziciji 'Eruption' zbog čega se u potpunosti zaljubio u nju i odlučio da mu bude životni put. Kaže da ga je scena osamdesetih opčinila i da je tada odlučio naučiti svirati.

Sada je već vrijeme kada će glazbenici-početnici na pitanje tko je najbolji gitarista odgovoriti da je to Igor, ali on je skroman, kaže da najbolji gitarista ne postoji, već da je svatko od njih dobar u nekom svom stilu, ali da su za njega najbolji Andre Nieri, Muris Varajić, Hot, Točak, Stefanovski, Bane Jelić. Svi mogu biti ponosni što su dospijeli na listu omiljenih jednog najboljeg.

Igor Paspalj gitara

Kao strastveni uživatelj glazbe, ljubitelj koncerata i dobrog zvuka, Igor kaže da je posjetio sve što je u njegovom domenu i da jedino žali što nema, a i neće imati priliku poslušati grupu Queen i Freddie Mercury. Posljednjih godina, Igor je sa adresom u Dubaiju. Sada se vratio, odlučan da svoju karijeru nastavi u BiH. Usavršio se u gradu koji zaista pruža mnogo mogućnosti za glazbenike.

"Tamo je potpuno drugi način života. Za razliku od Balkana, a i skoro cijele Europe, gdje su nastupi pretežno svedeni na vikende, u Dubaiju sam imao priliku da sviram šest dana u tjednu, nekada u danu i po dva nastupa i tako jedanaest mjeseci. To je odličan način da ispečete zanat".

Planovi za budućnost su u potpunosti okrenuti ka gitari. Zbog nagrade koju je osvojio, Igor kaže da se obim posla povećao. Pored JTC guitar centra koji se nalazi u Londonu i za koje kreira masterclass tečajeve i razne lekcije, surađuje sa raznim bendovima za koje svira gitarske dionice. Dobio je poziv za gostovanje u UK, Kanadi, Maroku, Libanu. Svi ti pozivi ostaju otvoreni dok se situacija sa pandemijom ne smiri. Za Igora posla ima, trud i rad se na kraju uvijek isplate.

Netko se za gitaru odluči zbog mangupskog stava da je djevojčice vole, pa odustane prije nego što počne, a netko postane virtuoz i uđe u anale. Igor Paspalj je izabrao ovo drugo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.