ZELENSKI TVRDI "Vijorit će se ukrajinska zastava na Krimu, naša vojska će definitivno doći"

rat u ukrajini, Rusija, ukrajina, rat u ukrajini, Rusija, Volodimir Zelenski
Ilustracija/logicno.hr

U istočnom Donbasu, tvrdi Zelenskij, vojska je pod pritiskom. Hitno trebaju modernu artiljeriju od svojih stranih partnera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij svojim je sunarodnjacima obećao da će vratiti poluotok Krim koji je pripojila Rusija.

„Ukrajinska zastava opet će se vijoriti poviše Jalte i Sudaka, poviše Džankoja i Jevpatorije“, kazao je Zelenskij u videoporuci objavljenoj u ponedjeljak navečer u Kijevu. „Naravno, oslobodit ćemo naš Krim.

Ruska vojska je taj crnomorski poluotok okupirala 2014. kada je Ukrajina bila ranjiva zbog promjene vlasti i nije mogla pružiti otpor. Nakon toga, održan je međunarodno nepriznat referendum i Krim je pripojen Rusiji.

Zelenskij je uvijek zagovarao vraćanje poluotoka, ali je rijetko to postavljao kao ratni cilj.

Predsjednik je pozvao ukrajinske građane da ostanu u kontaktu s dijelovima zemlje poput Donecka i regije Harkiv koje je okupirala Rusija. Tvrdi da će ta područja u budućnosti biti oslobođena.

„Kažite im da će ukrajinska vojska definitivno doći!“

U istočnom Donbasu, tvrdi Zelenskij, vojska je pod pritiskom. Hitno trebaju modernu artiljeriju od svojih stranih partnera, dodao je.

Broj njiva pao za četvrtinu

Broj obradivih polja u Ukrajini od početka ruske invazije smanjio se za četvrtinu, rekao je u ponedjeljak novinarima u Kijevu zamjenik ministra poljoprivrede zemlje Taras Visocki.

Visocki je predvidio da će žetva biti dovoljna za domaće potrebe, pogotovo jer su te potrebe smanjene otkako su mnogi pobjegli od rata u Ukrajini.

Ne samo da borba utječe na poljoprivredu u zemlji, nego utječe i ruska blokada izvoza, što dovodi do smanjene sjetve usjeva namijenjenih izvozu, rekao je Visocki.

Po njemu se poljoprivrednici okreću manje zahtjevnim usjevima kao što je soja.

Površine za uzgoj soje ostale su gotovo nepromijenjene unatoč ratu.

No, primjerice, uzgoj kukuruza pao je s 5,5 milijuna hektara 2021. na 4,6 milijuna hektara sada, rekao je.

Nije dao informacije o pšenici, čija proizvodnja ima značajan međunarodni utjecaj budući da je Ukrajina veliki izvoznik pšenice..