VUČIĆ 'U Hrvatskoj vole kad su drugi na vlasti u Srbiji'

predsjednik, Aleksandar Vučić, afera s marihuanom, Srbija, Aleksandar Vučić, Donald Trump, Boris Johnson, Aleksandar Vučić, crna gora, predsjednik Srbije, Hrvatska

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priopćio je u subotu, poslije sastanka s patrijarhom srpskim Irinejom, da neće putovati u Crnu Goru, gdje je 6. siječnja, kao privatna osoba, namjeravao nazočiti liturgiji u povodu pravoslavnog Badnjaka.

Nazivajući crnogorsku vlast „lažovskom“ Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije rekao kako je odustao od namjere putovati na sjever Crne Gore jer ne želi davati „alibi crnogorskom režimu“ za optužbe da je njegov posjet „udar na neovisnost Crne Gore“.

Susret s patrijarhom je drugi u posljednjih pet dana, a uslijedio je dan nakon što su Beograd i Podgorica u petak pokušali uzajamno uručiti note u povodu napetosti i prosvjeda u Crnoj Gori i Srbiji, potaknutih usvajanjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti u crnogorskom parlamentu.

Vučić je prethodno najavio dolazak na sjever Crne Gore za Badnjak, što je izazvalo burna reagiranja u crnogorskim političkim krugovima.

Srbijanski predsjednik danas je novinarima rekao kako je „mislio da je normalna i uobičajena stvar“ da dođe u privatni posjet sunarodnjacima u povodu vjerskog praznika.

„A onda sam po reagiranjima nekih kabineta u Crnoj Gori shvatio da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, u svoju crkvu, da to nije po volji crnogorskom režimu“, rekao je Vučić.

On je naveo zajedničko stajalište s patrijarhom kako je „od vitalnog interesa Srbije“ da čuva svoj narod u Crnoj Gori, te da je veoma važno da se na žestoku kampanju asimilacije Srba uzvrati „odgovornošću, ozbiljnošću i pristojnošću“, te „posvećenim radom“ na „očuvanju snage srpskog korpusa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno-pravni status Crne Gore“.

Ustvrdivši kako je već bio dogovoren njegov posjet Pljevljima i Mileševskoj eparhiji, te da se očekivao dolazak 30.000 do 40.000 Srba iz Crne Gore, Vučić je rekao da je odustao od posjeta kako bi se izbjeglo poticanje sukoba.

„Donio sam tu odluku jer sam siguran da bi bilo izazivanja sukoba, a ja neću sukobe“, istaknuo je Vučić, ustvrdivši kako zna „da bi neki to iskoristili da naškode srpskom narodu u Crnoj Gori“.