Vučić tvrdi da je s Putinom dogovorio višestruko nižu cijenu plina nego što će plaćati Europa

Vučić i Putin

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovoreno potpisivanje novog, trogodišnjeg ugovora o isporuci ruskog plina Srbiji po izuzetno povoljnoj cijeni.

"Imat ćemo po pitanju opskrbe plinom sigurnu zimu, a u zavisnosti od razgovora sa 'Gaspromom', moći ćemo točno kazati koliko će koštati metar kubni. To je u ovom trenutku gotovo tri puta manje, a zimi i 10 do 12 puta manje nego što će plaćati svi u Europi", rekao je Vučić medijima u Beogradu.

On je objasnio kako je dogovoreno da Srbija nastavlja plaćati plin po, najpovoljnijoj, takozvanoj naftnoj formuli, što znači da će zimi, kada je najskuplja nafta, to biti od 310 do 408 dolara za 1.000 metara kubnih, prenosi Srna.

Vučić je rekao da ovo važi za dogovorenu količinu od 2,2 milijarde metara kubnih plina, a da predstoji dogovor o cijeni za dodatnih 800 milijuna metara kubnih plina, koliko je Srbiji potrebno zbog povećane industrijalizacije zemlje.

"Imali smo vrlo dobar razgovor, govorili smo o više različitih tema. Najvažnija tema bila su naši bilateralnih odnosi, a za nas najvažnije bilo istek desetogodišnjeg plinskog sporazuma, 31. svibnja", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da je zahvalan ruskim partnerima i da vjeruje kako će tu vrstu podrške imati i u budućnosti. Vučić je rekao da je sa Putinom razgovarao i o izgradnji novih skladišta plina na teritoriji Srbije.

On je naveo da je u razgovoru sa Putinom istaknuo stav Srbije da bi željela što prije uspostavljanje mira, a da mu je Putin objasnio iz svog kuta kako se stvari odvijaju na terenu, ali i da postoji spreman ugovor koji je na stolu u Moskvi, Kijevu i drugim centrima zapada.