Veliki broj onih koji odu na rad u Njemačku hvali se poslom u Mercedesu. Evo koliko točno zarađuju

Mercedes
Ilustracija

Uz Bosch grupu, Mercedes-Benz automobilska grupa vjerojatno je najveći poslodavac u regiji Stuttgart i daleko šire.

Čak i nakon izdvajanja kamionskog poslovanja i povezanog smanjenja tradicionalne tvrtke, grupa i dalje zapošljava oko 172.000 ljudi diljem svijeta.
 
U većini slučajeva visina naknade ovisi o dotičnoj hijerarhijskoj razini. U Mercedes-Benzu oko 100 menadžera nalazi se neposredno ispod Upravnog odbora, i oni čine razinu 1. Ispod njih su voditelji odjela (E2), voditelji odjela (E3) i na kraju voditelji timova (E4). Ispod tih razina primjenjuje se kolektivna plaća koju je odredio sindikat IG Metall.
 
Upravni odbor Mercedes-Benza upravlja bogatstvom globalno aktivne grupe automobila iz Stuttgarta. Nakon dobre financijske godine 2021., šef Mercedesa Ola Källenius dobio je ukupnu naknadu od 6,14 milijuna eura, izvijestila je sredinom ožujka Njemačka tiskovna agencija (dpa), prenosi Fenix.
 
Osim glavnog direktora, u upravi automobilske tvrtke nalazi se još sedam ljudi.
 
Evo koliko su v.d. članovi uprave zaradili u fiskalnoj 2021. godini:

Ola Källenius, izvršni direktor 6,14 milijuna eura (ukupna naknada)
Jörg Burzer, direktor proizvodnje i upravljanja lancem nabave 141.000 eura (na dužnosti od 1. prosinca)
Renata Jungo Brüngger, članica Uprave za integritet i pravne poslove 2,47 milijuna eura
Sabine Kohleisen, direktorica ljudskih potencijala i rada 142.000 eura (na dužnosti od 1. prosinca)
Markus Schäfer, voditelj razvoja i nabave 2,1 milijun eura
Britta Seeger, voditeljica prodaje Mercedes-Benz automobila 2,46 milijuna eura
Hubertus Troska, direktor Kina Aktivnosti 3,10 milijuna eura
Harald Wilhelm, glavni financijski direktor 1,93 milijuna eura
 
Osim toga, bivši članovi upravnog odbora Mercedes-Benza i prethodnih grupa i dalje primaju plaće. Prema izvješću o primanjima, bivši izvršni direktor Dieter Zetsche dobio je oko 3,5 milijuna eura za financijsku godinu 2021.

Oko 100 vrhunskih menadžera Mercedes-Benza čini razinu 1 neposredno ispod Uprave. Svaki od njih zarađuje nekoliko stotina tisuća eura godišnje, ali se plaća na toj razini dogovara pojedinačno, prenosi Stuttgarter Zeitung.

Uz naknadu, menadžeri godišnje dobivaju bonus i paket takozvanih fantomskih dionica. Kao rezultat toga, najviši menadžeri Mercedes-Benza imat će financijski udio u cijeni dionica proizvođača automobila tijekom razdoblja od četiri godine, tako da se njihove odluke razmatraju dugoročno.

Ispod su razine upravljanja od 2 do 4 u hijerarhiji u Mercedes-Benzu.

Razina 2 uključuje voditelje odjela, koji često imaju nekoliko stotina zaposlenika pod sobom. Prema pisanju Stuttgarter Zeitunga, oni zarađuju osnovnu plaću od oko 200.000 eura, na što se dodaju bonusi i iznosi za fantomske dionice.

Voditelji odjela na razini 3 zarađuju između 120.000 i 140.000 eura godišnje uključujući isplate bonusa. Konačno, razina 4 uključuje vođe timova u Mercedes-Benzu, koji su na najnižoj upravljačkoj razini i zarađuju oko 100.000 eura godišnje.

U Njemačkoj su zaposlenici Mercedes-Benza plaćeni prema ugovoru o plaćama sindikata IG Metall. Postoje takozvane platne grupe (EG). Plaća dotičnog djelatnika ovisi o području, na primjer u montaži, te godinama radnog staža u tvrtki.

Odabir naknade zaposlenicima u kolektivnim pregovorima prema djelatnosti:

Inženjer 78.100 eura
Kontrolori 72.400 eura
Tehničar mehatronike vozila 38.600 eura
Službenik 47.300 eura
Računovođa 40.400 eura
Radnici montažne trake 38.700 eura
Radni student 17.100 eura
Pripravnik 16.600 eura

U Baden-Württembergu plaće zaposlenika Mercedes-Benza kreću se od platne grupe 1 s oko 2.400 eura do platne grupe 17 s oko 6.000 eura mjesečno, prenosi Stuttgarter Zeitung. Postoje i doplate za kasni rad i rad u smjenama.

Dok rukovoditelji Mercedes-Benza dobivaju službeni automobil, zaposlenici ispod E razine i dalje dobivaju popust od 21,5 posto ako kupe novi Mercedes i zadrže ga najmanje šest mjeseci. To sada uključuje, na primjer, električnu luksuznu limuzinu EQS. Menadžeri također dobivaju bonus koji ovisi o uspjehu cijele tvrtke ili pojedinog odjela.

Prema navodima Stuttgarter Zeitunga, osnovna plaća najviših rukovoditelja može se utrostručiti ako se ispune financijski ciljevi.

Posljednjih godina Mercedes-Benz je izazvao znatne kritike jer je grupa isplatila visoke dividende dioničarima unatoč masovnom otpuštanju radnika.

Mercedes je prošle godine podijelio 5,35 milijardi eura dioničarima, što je najveća dividenda u povijesti tvrtke.

Međutim, kroz takozvane fantomske dionice, čelnici grupe također bi trebali imati koristi od takvih isplata. Dionice se preraspodijele svake godine i vrijede četiri godine. Kao rezultat toga, direktori se postavljaju kao da stvarno posjeduju dodijeljene dionice i na taj način primaju dividendu. Iznos se isplaćuje u četvrtoj godini, tako da od cijene dionice imaju koristi i rukovoditelji.