VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U Francuskoj uhićeno 80 pedofila

francuska policija

Osamdesetak muškaraca, uključujući lokalnog dužnosnika i dva prosvjetna radnika, uhićeni su u okviru istrage o pedofilima, priopćeno je jučer iz policije.

Uhićeni su muškarci starosne dobi od 30 do više od 60 godina iz raznih društvenih slojeva, prenosi agencija France press.

"Nema tipičnog profila među pedofilima, oni dolaze iz raznih slojeva društva", rekao je policijski dužnosnik Bevan koji je na čelu operativne jedinice Ureda za brigu o maloljetnicima unutar sudske policije, koja je vršila koordinaciju operacije.

Bevan je naveo da su privođenja izvršena u 53 od 101 departmana u Francuskoj, a operacija je bez presedana bila usmjerena na profesije u kojima su odrasli u redovnom kontaktu sa djecom.

Policiji je to omogućilo da uhite, između ostalih, dva prosvjetna radnika, nekoliko sportskih trenera i nadzornika iz centra za djecu sa invaliditetom. 

Kod nekoliko njih pronađene su video snimke i fotografije pedofilskog sadržaja pohranjene na računalima i drugim digitalnim uređajima. Deseci su osumnjičeni za silovanja maloljetnika ili spolne napade. “Nadzornik je prije više desetljeća već bio osuđen zbog silovanja, a s djecom je mogao raditi jer je legalno promijenio identitet”, rekao je Bevan. “Zlostavljanje djece preko interneta ne podrazumijeva samo da neki pojedinci traže takve sadržaje na internetu. Neki od njih su djecu nakon toga zlostavljali i fizički ili su došli na korak do toga”, dodao je.

“Ovdje nije riječ samo o virtualnim snimkama. Ranjiva djeca su bila žrtve silovanja i mnoštvo njih bilo je izloženo torturi”, ustvrdila je šefica organizacije Glas djeteta Martine Brousse u izjavi za francusku televiziju BFM.

Najgori oblik zla

Policajci su u premetačinama otkrili više od 100.000 pedofilskih videozapisa i fotografija na računalima i tvrdim diskovima. Neki od materijala su “ekstremno nasilni” i sadrže “spolno općenje s bebama ili pak seksualno zlostavljanje djece od strane životinja”, rekao je Bevan. “To je najgori oblik zla”, ustvrdio je.

Svi uhićeni su priznali krivnju iako su neki od njih nastojali umanjiti značaj zlodjela koja su počinili. Dijelu njih je policija u stanove banula u trenutku kada su čekićima nastojali uništiti svoja računala, rekao je Bevan.

Istrage još traju, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.