Vehabisti iz BIH šalju prijetnje izaslaniku EU-a

Stupanj sigurnosti oko budućeg posebnog izaslanika EU-a za BiH danskog diplomata Petera Sorensena bit će podignut na najvišu razinu, jer je skupina islamskih radikala iz BiH već najavila odmazdu zbog činjenice da su upravo danske novine objavljivale sporne karikature s Muhamedovim likom.

Prijetnje preko portala

Premda nema službene informacije iz kojih točno centara dolazi potencijalna prijetnja za sigurnost posebnog izaslanika EU-a za BiH, koji bi se nove dužnosti trebao prihvatiti u kolovozu ove godine, određene prijetnje već su distribuirane preko internetskih portala i foruma.

Da cijela priča završi samo na anonimnim internetskim prijetnjama, sigurnosne mjere oko danskog diplomata na posebnom zadatku u BiH bit će sigurno veće od njegova kolege, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji se bez napadnog osiguranja pojavljivao na skupovima i druženjima. Beogradski dnevnik piše kako su na radikalnim islamskim web stranicama i internetskim forumima ovih dana osvanule brojne poruke mržnje i nepovjerenja prema Peteru Sorensenu prije svega zbog odnosa Danske prema islamu. "Sve bosanske snage bi trebalo odbaciti prijedlog Catharine Ashton da ovaj Danac bude šef EU-a u BiH. Zato što je danas Danska jedna od zemalja predvodnica u borbi protiv islama i muslimana. Desnica i radikalizam u danskom političkom miljeu je danas posve normalna stvar.

Organizacija prosvjeda

Ako se dopusti da ovaj Danac dođe na to mjesto, bojim se da nam se pišu loši dani", smatra Denis, posjetitelj jedne od radikalnih islamskih stranica, prenosi beogradski dnevnik. Na istom forumu njegov istomišljenik Muharem tvrdi da se njegovoj "braći muslimanima", zbog Sorensenova dolaska u BiH i antiislamskih stavova Danske, piše crno. On čak poziva istomišljenike na prosvjede i organiziranje. "Građani BiH, ne gubite vrijeme po ovim portalima. Posjetite grupu na Facebooku gdje se svi okupljamo za građanski Ustav BiH.

Potreban nam je određen broj članova da uspijemo u ciiju. Osvetite se sad ili nikad...", poručuje Muharem. Spomenimo da su upravo dansko i norveško veleposlanstvo u Sarajevu bili predmetom verbalnih napada prosvjednika, mahom pripadnika sve jače vehabijske zajednice u BiH koji su prosvjedovali zbog objave Muhamedovih karikatura u Danskoj, koje su uz polemike kasnije preuzeli i mediji iz Norveške.

Zdenko Jurilj / VL