UNIŠTILA IH KINESKA KONKURENCIJA Najveći njemački proizvođač solarnih panela gasi proizvodnju

Tvornica solarnih panela

Njemački proizvođač solarnih panela SOLARWATT gasi proizvodnju.

Kompanija, koja se smatra jednim od posljednjih velikih njemačkih proizvođača solarnih modula, objavila je da od kraja kolovoza 2024. godine obustavlja rad u svom proizvodnom pogonu solarnih panela od 300 MW u tvornici u Dresdenu.

Njemačka novinska agencija (DPA) prenosi da kompanija navodi nekoliko razloga za taj korak. Jedan od glavnih razloga je veliki cjenovni pritisak kineskih proizvođača koji na europskom tržištu nude solarne module po damping cijenama.

SOLARWATT, uprkos kvaliteti i tehnološkom napretku modula proizvedenih u Njemačkoj, više ne može jamčiti troškovno neutralnu proizvodnju u trenutnim tržišnim uvjetima.

“Proizvodnja modula u Njemačkoj je neprihvatljivo opterećenje, ali mi ćemo uložiti mnogo u druge oblasti,” izjavio je izvršni direktor kompanije Detlef Neuhaus za pv magazin.

Odluka je znak sve većih poteškoća s kojima se europska solarna industrija suočava.

Proizvodnja u Drezdenu trenutno se i dalje odvija u dvosmjenskom sustavu i nastavit će se do kolovoza. Oko 190 od 750 zaposlenih širom Europe bit će pogođeno zatvaranjem postrojenja.

„Nastojat ćemo da većina njih dobije ponude za druge pozicije u kompaniji, na primjer za montera, planera ili servisera“, rekao je Neuhaus.

Solarwatt će također zadržati glavni tim za proizvodnju i istraživanje; oko 25 zaposlenih će biti rapoređeno u odjeljenja posvećena kvalitetu i razvoju, a još 20 će biti razmješteno na održavanje strojeva u tvornici.

“Dakle, ako se stvari budu mogle nastaviti za tri do četiri godine i ako se tržišni uvjeti poboljšaju, možemo brzo ponovo povećati njemačku proizvodnju”, nastavio je Neuhaus, okrivljujući brz pad cijena modula u posljednjih nekoliko mjeseci kao glavni razlog za zatvaranje tvornice.

Wolfram Günther, ministar energetike i zaštite klime Saskonije, opisao je situaciju kao “crn dan” za njemačku i europsku solarnu industriju i kritizirao saveznu vladu zbog pasivnog ponašanja prema izazovima industrijske politike.

Solarwatt je osnovan 1993. godine.

Zakašnjela reakcija

Ovaj potez nije potpuno iznenađenje, jer je Neuhaus prvi put ovaj plan najavio početkom godine, pod uvjetom da se trenutni politički okvir Njemačke ne promijeni. Iako je prošlog petka usvojen tzv. Solarpacket 1, trenutno u zemlji ne postoje službene mjere podrške njemačkim proizvođačima fotonaponskih uređaja.

EU je prošlog tjedna usvojila Net-zero Industry Act, prema kojem bi najmanje 40 posto solarne opreme raspoređene na kontinentu trebalo biti lokalno proizvedeno.  Ovaj dokument ima za cilj osigurati mjere otpornosti u državama članicama, ali još nije poznato koliko će brzo biti sprovedena njegova primjena.

Švicarska tvornica solarnih panela proizvodnju preselila u Ameriku

Ranije je Švicarski proizvođač solarnih panela Meyer Burger najavio prebacivanje svoje proizvodnje solarnih panela u proizvodne pogone u SAD-u, u Koloradu i Arizoni.

Meyer Burger je odlučio da prekine proizvodnju solarnih panelau Freibergu u Njemačkoj, u pokušaju da zaustavi trajne gubitke u Europi. Umjesto toga, kompanija će se koncentrirati na izgradnju svojih proizvodnih pogona u Sjedinjenim Državama.

“Pošto još nije donesena odluka o mjerama podrške politikama za otklanjanje trenutnih poremećaja na tržištu uzrokovanih prekomjernom opskrbom i dampinškim cijenama solarnih modula, grupa je odlučila započeti pripreme za zatvaranje svoje tvornice u Freibergu”, priopćila je kompanija.

Prodajne aktivnosti u Europi neće biti pogođene, a kupci će dobiti punu garanciju za proizvode do 30 godina, dodaje se u priopćenju.

Kako bi zaštitili europske kompanije od nelikvidnosti, Europski proizvođači solarnih panela u nekoliko navrata su pozvali čelnike Europske unije da se uključe sa hitnim mjerama. Dok se čeka reakcija europskih birokrata, jedna po jedna kompanija solarnih panela u Europi zatvara svoja vrata i gasi proizvodnju, piše Solarno.net

„Naše članice se nadmeću sa izuzetno subvencioniranim inozemnim proizvođačima fotonaponskih modula – a ti moduli su trenutno na europskom tržištu u ponudi po cijeni ispod razine isplativosti čak i za te subvencionirane igrače – što stvara neravnopravne uvjete i u konačnici dovodi do zatvaranja i bankrota europskih kompanija. Ono čemu svjedočimo posljednjih mjeseci jeste samo početak onoga za šta se plašimo da će se pretvoriti u val obustavljanja proizvodnje fotonaponske opreme i što će na kraju ugasiti svjetlo renesansi europske fotonaponske industrije“, istaknuto je tada u priopćenju Europskog vijeća proizvođača solara (ESMC).