UN AGENCIJA ZA HRANU Cijene prehrambenih proizvoda pale na najniže razine u posljednje dvije godine

Ručak hrana na stolu
Ilustracija

Cijene hrane na svjetskom tržištu pale su u svibnju na najnižu razinu u posljednje dvije godine, jer pad cijena biljnog ulja, žitarica i mliječnih proizvoda nadmašuje rast cijena šećera i mesa.

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), koji prati najprodavanije poljoprivredne proizvode diljem svijeta, u svibnju je prosječno iznosio 124,3 boda, u usporedbi s revidiranih 127,7 bodova prethodnog mjeseca, objavila je agencija u petak. Preliminarni podaci za travanj bili su 127,2 boda.

Najniže cijene još od travnja 2021

Ova svibanjska vrijednost predstavlja najnižu razinu od travnja 2021. godine i znači da je indeks sada 22% niži od najviše dosegnute razine u ožujku 2022. godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

FAO-ov indeks cijena žitarica pao je gotovo 5% u svibnju u odnosu na prethodni mjesec zbog izobilja ponude i produženja Inicijative crnomorskog žita koja omogućava isporuke iz Ukrajine.

Cijene riže i šećera i dalje rastu

Međutim, međunarodne cijene riže nastavile su rasti u svibnju, djelomično zbog ograničene ponude u nekim zemljama izvoznicama, izjavili su iz FAO. Prošlog je mjeseca agencija izrazila zabrinutost zbog rasta cijena ove osnovne namirnice.

FAO-ov indeks cijena biljnog ulja pao je gotovo 9% mjesečno, što odražava velike zalihe uljarica i slabu potražnju za palminim uljem, dok su globalne cijene mliječnih proizvoda pale za više od 3% zbog sezonskog povećanja proizvodnje mlijeka na sjevernoj hemisferi, izjavili su iz agencije.

S druge strane, cijene šećera su porasle za 5,5% u odnosu na travanj, četvrti uzastopni mjesečni rast, jer su zabrinutosti zbog vremenskog obrasa El Niño pridonijele rizicima opskrbe šećerom, navodi FAO.

Međutim, poboljšanje vremenskih uvjeta u Brazilu i niže cijene nafte su obuzdale tržište šećera, dodaje se. Cijene terminskih ugovora za šećer su pale u svibnju nakon dosezanja najviše razine u posljednjih 12 godina krajem travnja.

Povećanje u proizvodnji žitarica

U zasebnom izvješću o ponudi i potražnji žitarica, FAO je prognozirala svjetsku proizvodnju žitarica ove godine na 2,813 milijarde tona, što je povećanje od 1% u odnosu na 2022. godinu, a koje uglavnom odražava očekivani rast proizvodnje kukuruza.

Prognozira se da će globalne zalihe žitarica u sezoni 2023./24. porasti 1,7% u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši rekordnih 873 milijuna tona, što je rezultat očekivanog povećanja zaliha kukuruza, riže i ječma.

S druge strane, predviđa se da će zalihe pšenice pasti jer se očekuje smanjenje proizvodnje dok se očekuje da će potražnja ostati stabilna, piše reuters.