UKRAJINA Dogovoreno primirje i evakuacija, a onda je opet zapucalo

Ukrajina evakuacija
AP

Deseti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky oštro je kritizirao NATO jer nije uveo zonu zabrane leta nad Ukrajinom. Zelenskiy je optužio NATO da je 'dao zeleno svjetlo za daljnje bombardiranje ukrajinskih gradova i sela'. 

Američka veleposlanica pri UN-u tvrdi da su ruske snage na 30-ak kilometara od druge najveće nuklearne elektrane Južnokrajinsk.

Rusija je u svega nekoliko sati ugasila Twitter, Facebook i YouTube na svom teritoriju, a sve više velikih svjetskih tvrtki zatvara svoja poslovanja u Rusiji i prekida sve poslovne odnose s tom zemljom, objavio je Index.

Rusi su unatoč privremenom primirju nastavili s granatiranjem Mariupolja. Gradsko vijeće je priopćilo da je evakuacija civila iz Mariupolja odgođena. U priopćenju se navodi da ruska strana ne poštuje važeći privremeni prekid vatre prema kojem su civili imali pet sati da napuste grad.

Stanovnik Mariupolja rekao je za BBC da se granatiranje grada nastavlja usprkos dogovoru o privremenom prekidu vatre, koji je na snagu trebao stupiti jutros u 10 sati po našem vremenu.

"Trenutno se nalazim u Mariupolju, na ulici sam. Čujem granate svakih tri do pet minuta", rekao je za BBC Aleksandar, 44-godišnji inženjer. Gradsko vijeće Mariupolja je objavilo kako policija koristi megafone i zvučnike kako bi obavijestila građane o odgodi evakuacije.

Rusko ministarstvo obrane je za prekid evakuacije civila iz Mariupolja optužilo ukrajinsku stranu. Ministarstvo tvrdi da su 'ukrajinski nacionalisti' spriječili civile da se evakuiraju. Rusija tvrdi da su ruske snage napadnute nakon što su organizirale humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Mariupolja.

Kremlj je danas rekao da se Zapad ponaša poput razbojnika, no da je Rusija daleko od toga da bude izolirana jer je svijet mnogo veći od Sjedinjenih Država i Europe, piše Index.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se Zapad angažirao u 'ekonomskom razbojništvu' protiv Rusije i da će Moskva na to odgovoriti. Nije precizirao kakav će odgovor biti, no rekao je da će to biti u skladu s ruskim interesima.