UHIĆENJE U BEČU Maloljetni pristaša Islamske države planirao teroristički napad

Austrija specijalna policija
Thomas Lenger/ Symbolbild

Nakon što je Uprava za državnu sigurnost i obavještajne poslove (DSN) dobila informaciju da isprva nepoznati pristaša terorističke organizacije u chat grupi izražava snažne namjere da izvede napad u Beču, osoba je brzo identificirana te su zajedno s Državnim uredom za Zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma (LVT) poduzete daljnje istražne mjere.

Radikalizirao se putem interneta

Državno tužiteljstvo u Beču tada je naredilo pretres kuće i hitno uhićenje mladića osumnjičenog za članstvo u terorističkoj organizaciji. Osumnjičenik se prethodno radikalizirao na internetu, prvenstveno putem islamističkih videa.

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner rekao je: “Ovaj uspjeh u istrazi jasno pokazuje da Ured za zaštitu ustava djeluje dosljedno i tvrdoglavo protiv islamističkog ekstremizma. Ovi radikalizirani ljudi su među najvećim terorističkim prijetnjama u slobodnom svijetu; mi ćemo se boriti protiv njih svim sredstvima koja su nam na raspolaganju.”, piše jutros Heute, a prenosi kroativ.at.

Ministar unutarnjih poslova je nastavio: “Posljednjih tjedana također su poduzete opsežne mjere protiv desničarskih ekstremista, protiv državnih podrivatelja i protiv antidemokratske scene – rezultat su brojne kućne pretrage i uhićenja.”

Uhićeni 17-godišnjak ima državljanstvo Austrije


Trenutni izazovi Ureda za zaštitu Ustava je su raznoliki i složeni. “Zahvaljujem istražiteljima Ureda za zaštitu Ustava koji profesionalno i sveobuhvatno postupaju protiv trenutačno ugroženih područja.”

“Ovaj slučaj još jednom pokazuje konkretnu opasnost koja trenutno predstavlja islamistički ekstremizam”, istaknuo je generalni direktor javne sigurnosti Franz Ruf.

“Lako dostupna radikalizacija na internetu znači da su potencijalni počinitelji sve mlađi i unatoč mladosti ne prezaju od napada. Zahvaljujući istragama i intervencijama Ureda za zaštitu Ustava i WEGA, sigurnost bio zajamčen i postavljen jasan signal protiv terorizma.”

Osumnjičeni 17-godišnji Austrijanac podijelio je svoju sliku u chat grupi koja ga prikazuje u odgovarajućoj odjeći s borbenim nožem u ruci, a drugom rukom pokazuje pozdrav IS-a. Prijetio je da će svojim nožem izvesti napad u Beču. Na pitanje drugih sudionika chata, potvrdio je da je zapravo bio spreman izvesti napad. Tek kasnije je grupi konačno priopćio da ipak neće izvesti napad. Sve istrage su u tijeku.