U PRVOM TJEDNU NOVE GODINE Cijene nafte oštro pale, trgovci posebno zabrinuti zbog dvije stvari

Nafta pretakanje
Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvom tjednu nove godine oštro pale jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava oslabiti potražnja za 'crnim zlatom'. Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošloga tjedna 8.5 posto, na 78.57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8.1 posto, na 73.77 dolara.

Nakon što su u prethodna tri tjedna porasle oko 13 posto, prošloga su tjedna cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka. Posljedica je to zabrinutosti za potražnju, posebice iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika 'crnog zlata', prenosi Hina.

Trgovce brine situacija s koronom u Kini

Nakon što su tri godine vodile politiku 'nulte tolerancije' covida, kineske vlasti ubrzano popuštaju restriktivne mjere, što bi trebalo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Međutim, idući mjeseci bit će vrlo neizvjesni jer se virus ubrzano širi, pa mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od covida.

Sve to moglo bi oslabiti potražnju, na što ukazuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

"Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi (njezinog) otvaranja, koji su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti", rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Rücker.

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja gospodarstava u SAD-u, Kini i Europi te da bi zemlje koje čine otprilike trećinu svjetskog gospodarstva mogle uroniti u recesiju.

Podizanje kamatnih stopa

Usporavanje rasta gospodarstava očekuje se zbog toga što će američka i europska središnja banka, kako su najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

"Stanje u svjetskom gospodarstvu istisnulo je sve druge brige i u doglednoj će budućnosti dominirati", smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Izgledi za svjetsko gospodarstvo igrat će u novoj godini "puno važniju ulogu" u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, napisali su u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka.

Naznake oporavka aktivnosti "u ključnim ekonomskim područjima" ponovo će podići cijene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, potencijalno od drugog tromjesečja nadalje, procjenjuju u njemačkoj banci.

U anketi Reutersa, pak, 30 analitičara procjenjuje da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u prosjeku oko 89.40 dolara. Na američkom bi tržištu, pak, prema procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi oko 84.85 dolara.

Prošle su godine cijene nafte na tržištu u Londonu porasle oko 10 posto, što je ponajviše posljedica poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, dok su godinu dana prije, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, skočile više od 50 posto.