U borbi protiv koronavirusa krajem lipnja počet će testirati cjepivo na ljudima

Koronavirus cjepivo
Ilustracija / hercegovina.info

Ruski znanstvenici koji već mjesecima rade na otkrivanju cjepiva protiv koronavirusa u emisiji ruske TV postaje Rossija 1 "Opasni virus" iznijeli su ohrabrujuće podatke.

Kažu kako bi se već krajem lipnja ove godine cjepivo moglo početi testirati na ljudima.

Kako je rekao direktor državnog virološkog i biotehničkog centra Vektor Rinat Maksjutov, prototip cjepiva već se ispituje na miševima i lasicama, koje uz pomoć cjepiva stvaraju imunitet, a uskoro bi se s cjepivom trebalo početi eksperimentirati i na nižim vrstama primata.

Rinat Maksjutov je izjavio da se na osnovu šest tehnoloških platformi razrađuje čak 26 raznih vrsta i varijanti cjepiva.

Ana Popova, glavna sanitarna inspektorica Rusije, kaže da treba biti maksimalno oprezan kako cjepivo ne bi imalo možda negativne i opasne nuspojave.

''Moramo paziti da cjepivo ne izazove nove tegobe kod ljudi, posebno kod kroničnih bolesnika'', riječi su Ane Popove.

Rinat Maksjutov također je oprezan te dopušta mogućnost da Covid-19, čak i kada se virus obuzda i stavi pod kontrolu te se otkrije učinkovito cjepivo, ipak ne nestane, nego će se poput ostalih sezonskih bolesti i nekih drugih zaraza pojavljivati i biti oko nas.

''Koronavirus, odnosno Covid-19 može postati sezonska bolest, s više rizika i težih slučajeva od ostalih poznatih gripa i zaraznih bolesti'', rekao je Maksjutov u emisiji ruske televizije. On smatra da više neće biti tako opasan i razoran.

Njegovo je mišljenje da je koronavirus ipak najsličniji SARS-u koji je 2002.-2003. izazvao atipičnu upalu pluća.

''Sličnost sa SARS-om je 80 posto, a u 20 posto se jako razlikuje'', pojasnio je svoj stav Maksjutov.

On je odbacio sve spekulacije i nagađanja da je koronavirus "stvoren" u laboratoriju. Uvjeren je da se radi o "prirodnom virusu" koji je na čovjeka prešao sa životinje.

Šišmiši i mačke

Znanstvenik Aleksandar Semenov iz epidemiološkog instituta Pasteur u Sankt Peterburgu kaže kako je sada posve izvjesno da su virus izazvali šišmiši, ali da je na čovjeka prešao možda s mačke koja se na tavanu motala blizu zaraženih šišmiša.

Inače u Rusiji je, na dan 5. travnja, zaraženo 5398 ljudi, od toga u Moskvi 3893. Umrlo ih je 45, a ozdravilo 335.