Tvornica koksa bi mogla biti novi Azovstal za ukrajinske branitelje, ruski separatisti tvrde da će ih zabetonirati žive

ukrajina,avdijevka,azovstal

Tvornica koksa u istočnom ukrajinskom gradu Avdijevki mogla bi postati drugi Azovstal za ukrajinske borce, ali ovaj put neće dugo čekati da budu zarobljeni, rekao je za RIA Novosti Ahra Avidzba, jedan od separatističkih vojnih zapovjednika.

Odgovarajući na pitanje mogu li se ukrajinski bataljuni ukopati u tvornicu, Avidzba je rekao: "Da, nadam se... Pokazat ćemo im da smo i mi humani, ali ne baš toliko. Jednostavno ćemo tunele napuniti betonom. Nećemo čekati da se predaju."

"Ako ne odu, ostat će tamo", dodao je, piše Index.

Mreža bunkera ispod tvornice

Koksara Avdijevka nalazi se u gradu Avdijevki koji je pod kontrolom Kijeva, a već osam godina pored njega prolazi linija razdvajanja između ukrajinskih snaga i separatista u Donjeckoj regiji.

Tvornica je prije rata dnevno proizvodila 12 tisuća tona koksa, ali je nakon izbijanja sukoba 2014. više puta bombardirana, kao i grad u kojem se nalazi. Nastavila je raditi trećinom kapaciteta zahvaljujući razgranatoj mreži podzemnih bunkera koji su za vrijeme SSSR-a izgrađeni ispod tvornice.

Grad Avdijevka je bio jedna od prvih meta ruskih snaga nakon početka invazije u veljači ove godine. Prije izbijanja sukoba imao je oko 30 tisuća stanovnika.