TURISTIČKI POTENCIJAL Građani BiH prošle godine u ovoj zemlji kupili nekretnine vrijedne 14 milijuna eura

TURISTIČKI POTENCIJAL Građani BiH prošle godine u ovoj zemlji kupili nekretnine vrijedne 14 milijuna eura
hercegovina.info

Prošle godine strani državljani i kompanije kupili su nekretnine u Crnoj Gori u razdoblju od siječnja do listopada u vrijednosti od 370 milijuna eura, pokazuju podaci Centralne banke te zemlje, što je snažan porast u odnosu na prethodne godine.

Prema pisanju crnogorskih Vijesti, stranci su u posljednjih pet godina kupili crnogorske nekretnine za 1,2 milijarde eura.

Najviše nekretnina kupili Nijemci

Prema podacima crnogorske Centralne banke, najviše nekretnina prošle godine kupili su njemački državljani i kompanije iz te zemlje – u vrijednosti od 57 milijuna eura, a slijede Rusi koji su u nekretnine uložili 50 milijuna.

Na trećem mjestu su građani i kompanije iz Srbije s 42 milijuna, a na četvrtom kupci iz Sjedinjenih Američkih Država s 32 milijuna eura.

Na petom mjestu su investitori iz Turske s 30 milijuna, slijede Ukrajinci i Švicarci s po 15 milijuna, Bosanci i Hercegovci s 14 milijuna te Britanci s 12 milijuna.

Veliki turistički potencijal

Crna Gora je strancima bila zanimljiva kao zemlja u razvoju s velikim turističkim potencijalom i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-rezidencijalnih projekata, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo rasti s razvojem ovih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, na rast prodaje nekretnina strancima u prošloj godini, prema riječima sugovornika “Vijesti” s ovih prostora, najviše je utjecalo provođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupnjom nekretnina – stanova u turističkim centrima na jugu zemlje za 450 tisuća eura, a na sjeveru i u nerazvijenim općinama za 250 tisuća stekli pravo na dobivanje državljanstva.