Trump znatno smanjio broj izbjeglica koje mogu ući u SAD

Donald Trump, Huawei, svijet oko nas, Donald Trump, SAD, kina, trgovinski pregovori , SAD, Sigal Mandelker, svijet, Donald Trump, bijela kuća, transkript, Donald Trump, izbjeglice, SAD, anketa, Donald Trump, Njemačka, svjetski mir, Donald Trump, koronavirus

Američka vlada priopćila je kako će smanjiti za gotovo polovinu broj izbjeglica kojima će biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Američki State department navodi da će 18.000 ljudi biti prihvaćeno u okviru vladinog programa za izbjeglice tokom sljedećih 12 mjeseci, što je rekordno mali broj, javio je BBC.

U ovo su uračunati Iračani koji su pomagali američku vojsku, kao i pripadnici progonjenih vjerskih manjina, čija će mjesta biti rezervirana.

Grupe za ljudska prava žestoko su kritizirale taj potez. Samantha Power, bivša američka veleposlanica u UN-u, kazala je da je to "užasno".

Predsjednik Donald Trump također je potpisao izvršnu naredbu kojom se omogućuje državnim i lokalnim vlastima da odbiju naseliti izbjeglice u svoje zajednice.

Ovim se naredbom osigurava "da se izbjeglice presele u zajednice koje ih žele i koje su opremljene podržati njihovu uspješnu integraciju u američko društvo i radnu snagu", objasnio je on.

Trump je učinio smanjenje imigracije ključnim ciljem njegove administracije.