Toplinski val zahvatio Europu

Britanci na plažama
PA

Više gradova u Italiji u stanju je pripravnosti nakon što je Europu zahvatio vreli val, javlja 'Sky news'. U Italiji je 31. srpnja temperatura u oko 14 gradova bila oko 40 stupnjeva Celzija. Vreli val očekuje se i u nekoliko drugih gradova na sjeveru uključujući Rim, Bolognu, Firenzu, Torino i Veronu.

Turisti i mještani Rima pokušavaju da se rashlade u hladu krošnji drveća, na javnim fontanama ili uz slatko osvježenje u formi sladoleda. Talijanski prognostičari kažu da je vreli val došao iz Afrike. Temperatura u Španjolskoj prelazi 40 stupnjeva Celzija, požar je uništio velike površine na jugozapadu Francuske, a Britanci su masovno izašli na plaže.

U San Sebastianu, gradu na sjeveru Španjolske, temperatura je 30. srpnja dostigla 42 stupnja Celzija i to je najtopliji dan od kada je počelo vođenje evidencije 1955. godine. U gradu Palma, na otoku Mallorca u Sredozemnom moru, ovog tjedna temperatura je bila 40,6 stupnjeva Celzija.

Španjolska meteorološka agencija Aemet priopćila je da su u mnogim dijelovima zemlje temperature noću prave tropske. Isti izvor navodi da su usljed klimatskih promjena sve češći valovi vreline. Agencija napominje da se udvostručio broj dana vrelog vala od 1980-tih godina.

Na jugozapadu Francuske požar je 30. srpnja uništio oko 150 hektara borove šume, što je dovelo do masovne evakuacije. Žrtava nije bilo, a policija utvrđuje okolnosti izbijanja požara.

U Britaniji je u petak temperatura bila 37 stupnjeva Celzija. Temperatura od 37,8 stupnjeva izmjerena je na aerodromu Heathrow, u zapadnom Londonu u petak i ovo je bio najtopliji dan u Britaniji ove godine.