TKO JE 'SVETA IZABELA' Preporodila je Madrid, bori se protiv 'woke' ljevice i planira postati prva premijerka

Isabel Diaz Ayuso

Nakon što je oslobodila Madrid od blokade, Isabel Díaz Ayuso ušla je u otvoreni rat protiv "woke" ljevice u Španjolskoj i, kako sama kaže, sljedeći cilje je - pretvoriti Madrid u "Europsku Floridu". Sve je to dio kampanje koja bi, u konačnici, mogla dovesti do toga da Ayuso postane prva premijerka u povijesti Španjolske.

Ayuso je, inače, predsjednica Zajednice Madrida, odnosno čelnica autonomske lokalne vlade. To je položaj koji se bira između zastupnika skuštine Madrida, a španjolski kralj zadržava privilegij imenovanja. Ayuso je na toj funkciji od 2019. godine, piše Jutarnji.

Na horizontu, kako sada stvari stoje, jedna je točka ključna u njenom političkom programu - rušenje socijalističko-komunističke koalicijske vlade Pedra Sáncheza, čelnika Španjolske socijalističke radničke stranke.

"To nije vlada, to je mašinerija moći", ispričala je Ayuso za britanski Telegraph tijekom posjeta Londonu. "Pokušavaju promijeniti Španjolsku okolnim putem, na mala vrata..."

Njezina Narodna stranka kreće u kampanju za reizbor na regionalnom nivou. Ti se izbori smatraju krucijalnim prije bitke za budućnost Španjolske na općim izborima u prosincu. Njeni je pristaše hvale kao "svetu Izabelu", a komplimenti biračkog tijela desnice kompenziraju se na lijevoj strani političkog pola: za mnoge glasače ljevice ona je "trumpistkinja" ili čak "fašistkinja".

Ayuso je prošlog tjedna otputovala u London kako bi se susrela s međunarodnim ulagačima za koje se nada da će ih privući niskim porezima i klimom pogodnom za poslovanje - na isti je način Ron DeSantis, favorit za republikansku kandidaturu u SAD-u, uspio pretvoriti Floridu u lokalnu gospodarsku silu.

Poput svog američkog kolege, Ayuso je upotrijebila prenesene ovlasti kako bi Madrid, prvo, učinila prvom španjolskom regijom bez covid karantene, a zatim je na valu te iste mjere postala jedna od najvećih zvijezda svoje Narodne stranke. Madrid je zahvaćen "Ayusmanijom", dok uživa u ekonomskom rastu koji je nadmašio sve španjolske regije.

"Dolaze najbolja vremena"

Ayuso je smanjila poreze i birokraciju u nizu ekonomskih mjera koje su tepale politici otvorenog tržišta. Smanjila je porez na dohodak za 20 posto i uvela olakšice kako bi nagradila tvrtke koje zapošljavaju nove radnike. Madrid je zatim prestigao Kataloniju, kao najbogatiju španjolsku regiju, privlačeći čak 14,5 milijardi eura stranih ulaganja.

"Sada dolaze najbolje vremena", poručila je Ayuso.

Ako pobijedi na regionalnim izborima u svibnju, njen će zvjezdani status biti dodatno zapečaćen. U međuvremenu, otvoreno najavljuje rat "woke ljevici".

"U Španjolskoj je to pravi problem. Riječ je o autoritarnom pokretu. Manje je slobode. Manje slobode u smislu humora, kinematografije, života općenito", poručuje Ayuso. "To je neka vrst paternalizma, autoritarizma - jer tko je taj koji će odlučiti što je uvredljivo?"

Slično kao u slučaju Borisa Johnsona, dok je ovaj bio gradonačelnik Londona, njena slava postepeno ju je pretvorila i u povremeni trn u oku vodstva njene, Narodne stranke.

Kontroverzi ne manjka. Već je svrgnula stranačkog vođu Pabla Casada, optuživši ga da je angažirao privatnog detektiva kako bi je opteretio optužbama za korupciju. Bio je to njen glavni skalp te uz, crnu olovku za oči, crveni ruž i tetovažu Depeche Mode - zaštitni znak, prepoznatljivi politički totem. Nakon Casada, sinekuru čelnika stranka preuzeo je Alberto Núñez Feijoo, umjereni konzervativac.

Smatra se da Feijoo ima čvrstu ruku, ali ako ne uspije pretvoriti tijesnu prednost u anketama u pobjedu na općim izborima - očekuje se da će se stranka okrenuti Ayuso kao sljedećoj liderici.

Ona je, razumije se, javno suzdržana u pogledu tih ambicija: "Izbori u svibnju su početak promjene. Ali ključni izbori su u prosincu. Sve nam govori da Sánchez ovaj put neće pobijediti."

Koalicija Pedra Sáncheza uključuje Podemos, populiste tvrde ljevice, zatim katalonske i baskijske separatiste i Komunističku partiju Španjolske. Ta koalicija na opće izbore gleda kao na vlastitu egzistencijalnu borbu.

"Sánchez je ideološki potpuno ispraznio zemlju. Podijelio je državu i regije. Pali smo na ljestvici transparentnosti i demokratičnosti. Ako pobijede, dogodit će se promjena institucionalnog modela i političkog sustava naše zemlje. To je stvar koju nitko ne želi...", kaže Ayuso.

Napala je i novi zakon o transrodnim osobama koji dopušta bilo kome od 16 ili više godina da promijeni spol bez pristanka roditelja. Prošle je godine, u jeku energetske krize, direktno izazvala Sáncheza oko mjera za uštedu energije. Vlada je tada naredila trgovinama i tvrtkama da ograniče klimatizaciju, grijanje i vanjsku rasvjetu. Ayuso je hladno poručila: "Ne, Madrid se neće isključiti".

Privatizacija zdravstva?

Ayuso je sumnjičava prema zelenim politikama, smatra da nanose štetu radnim mjestima i poslovanju. "Ključno je očuvati i čuvati našu prirodnu baštinu, ali oni koji se uvijaju u ekološke zastave sada hoće nametnuti i neke druge stvari; poput toga kako trebamo trošiti naš novac ili kako trebamo živjeti. Pretvorili su ekologiju u ideološku borbu - a to nije poanta..."

Usmjeravanje na ovakve i slične "woke" politike moglo bi joj pomoći da pridobije potporu krajnje desnog Voxa, političke stranke koja postaje sve popularnija u Španjolskoj. S druge strane, ono što joj odmaže svako je oštra reakcija zdravstvenih radnika na njene politike. Ranije ovog mjeseca, u Madridu se okupilo 250.000 ljudi prosvjedujući protiv, kako kažu, uništavanja besplatnog javnog zdravstva od strane njezine regionalne vlade.

Odbacila je tvrdnje da planira privatizirati zdravstvo i istaknula da je partnerstvo s privatnim tvrtkama omogućilo izgradnju 12 bolnica u Madridu.

"Političke stranke na ljevici kontinuirano proizvode tobožnje borbe između javnog i privatnog, tvrtki i zaposlenika, muškaraca i žena...", kaže Ayuso. "Već 25 godina slušamo da želimo privatizirati zdravstvo. Uvijek jedan te isti diskurs kad smo blizu izbora."

Ti bi je izbori mogli skoro dovesti i do premijerske dužnosti.