TKO JE JAVIER MILLEI Novi predsjednik Argentine obećava drastični zaokret i šok terapiju

Javier Millei argentina
AP, Reuters

Argentina je doživjela dramatičan politički zaokret nakon što je Javier Milei, radikalni libertarijanac i bivši televizijski komentator, osvojio predsjedničke izbore. Milei, koji nema prethodnog iskustva u upravljanju državom, osvojio je gotovo 56% glasova, nadmašivši Sergia Massu, ministra gospodarstva koji dolazi iz lijevog centra.

Milei, 53-godišnji ekonomist kojeg mainstream mediji smatraju desničarom, obećava radikalne promjene, uključujući ukidanje centralne banke, dolarizaciju ekonomije i smanjenje broja ministarstava s 18 na 8. 

Javier Millei argentina

Argentinski birači, frustrirani strmoglavim padom pesa, galopirajućom inflacijom i siromaštvom koje pogađa više od 40 posto populacije, tražili su drastičnu promjenu od vlade. Milei, koji je postao popularan kroz viralne TikTok videe i svoju ekscentričnu osobnost, privukao je mlađe birače koji su većinu svog života proveli u ekonomski nestabilnoj Argentini.

Predsjednik kao rock zvijezda


"Model propadanja je završio, nema povratka," rekao je Milei u izazovnom govoru nakon rezultata, priznajući pritom izazove koji ga čekaju.

"Pred nama su monumentalni problemi: inflacija, nedostatak posla i siromaštvo," rekao je. "Situacija je kritična i nema mjesta za mlake polovične mjere."

Javier Millei argentina

U centru Buenos Airesa stotine Mileijevih pristaša trubile su i skandirale njegov popularni refren protiv političke elite - "van s njima svima" - dok je iz zvučnika svirala rock glazba. Neki su ljudi palili vatromet dok se širilo uzbuđenje.

"Došli smo proslaviti ovu povijesnu pobjedu," rekao je Efrain Viveros, 21-godišnji student iz provincije Salta. "Iskreno sam oduševljen. Milei predstavlja promjenu, na bolje. S Massom ne bismo imali budućnost, naša budućnost se vratila."

Ekonomska šok terapija

Milei obećava ekonomsku šok terapiju. Njegovi planovi uključuju zatvaranje središnje banke, napuštanje pesa i smanjenje troškova, potencijalno bolne reforme koje su odjeknule kod birača ljutih na ekonomsku malaksalost.

"Milei je nešto novo, malo je nepoznanica i to je malo zastrašujuće, ali vrijeme je za okretanje nove stranice," rekao je 31-godišnji radnik u restoranu Cristian dok je glasao u nedjelju.

Izazovi pred Mileijem su ogromni. Morat će se nositi s praznim državnim blagajnama i središnjom bankom, škripavim programom duga od 44 milijarde dolara s Međunarodnim monetarnim fondom, inflacijom koja se približava 150% i vrtoglavim nizom kontrola kapitala.

Javier Millei argentina

Neki Argentinci su izbore opisali kao izbor "manjeg zla": strah od Mileijeve bolne ekonomske medicine nasuprot ljutnji na Massu i njegovu peronističku stranku zbog ekonomske krize koja je Argentinu duboko zadužila i onemogućila joj pristup globalnim kreditnim tržištima.

Milei je bio posebno popularan među mladima, koji su odrasli gledajući kako njihova zemlja luta od jedne krize do druge.

"Možda se ne slažem sa svime što Milei kaže ili se ne mogu poistovjetiti, ali on je naša budućnost," rekla je Irene Sosa, 20-godišnja studentica koja slavi izvan njegovog izbornog bunkera. "Milei predstavlja budućnost za mlade ljude poput mene, Massa je sve što nije u redu s našom zemljom."

Milei se u svojoj pobjedničkoj izjavi obvezao na prekid s "modelom propadanja" i pozvao na povratak modelu slobode. Njegovi pristalice su ga dočekale uzvikom: "Živjela sloboda, prokletstvo!"

Vladavina bez većine u kongresu

Međutim, Mileijeva pobjeda donosi i brojne izazove. Argentina se suočava s praznim državnim blagajnama, dugom od 44 milijarde dolara prema Međunarodnom monetarnom fondu i inflacijom od 150%. Osim toga, Milei će morati upravljati bez većine u Kongresu i s ograničenim političkim saveznicima.

Njegova pobjeda također može imati značajne posljedice za Latinsku Ameriku i svijet. Kao oštar kritičar Kine i zagovornik jačanja veza s SAD-om, Milei bi mogao stvoriti napetosti s vodećim lijevim vladama u regiji, uključujući Brazil, ključnog trgovinskog partnera.

Iako su neki birači bili zabrinuti zbog Mileijevih kontroverznih stavova, uključujući negiranje klimatskih promjena i kritike pape Franje, mnogi su se odlučili za njega kao za kandidata koji može donijeti potrebne reforme.

Milei će preuzeti dužnost 10. prosinca, na 40. obljetnicu povratka demokracije u Argentinu, suočavajući se s izazovom transformacije nacije koja je dugo bila pod utjecajem populističke politike.