TESLA FILES Izvještaj zviždača pokazao uznemirujuća otkrića

Tesla Motors,curenje podataka,podaci korisnika

Podaci otkriveni od strane zviždača otkrivaju informacije o korisnicima i zaposlenicima te pritužbe na Teslin sustav za pomoć u vožnji. Njemački Handelsblatt izvještava da Tesla nije adekvatno zaštitio podatke o korisnicima, zaposlenicima i poslovnim partnerima te da je primio tisuće pritužbi korisnika u vezi sa svojim sustavom za pomoć u vožnji, pozivajući se na 100 gigabajta povjerljivih podataka puštenih u javnost od strane zviždača.

Izvještaj Handelsblatta navodi da se podaci o korisnicima mogu naći "u izobilju" u skupu podataka nazvanom "Tesla Files".

Datoteke uključuju tablice s više od 100.000 imena bivših i sadašnjih zaposlenika, uključujući broj socijalnog osiguranja izvršnog direktora Tesle, Elona Muska, kao i privatne e-mail adrese, brojeve telefona, plaće zaposlenika, bankovne podatke korisnika i tajne pojedinosti proizvodnje, prema Handelsblattu.

Prema novinama, ovo curenje podataka kršilo bi Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Dokumenti još nisu neovisno potvrđeni

Ured za zaštitu podataka u Brandenburgu, gdje se nalazi europska gigafabrika Tesle, opisao je curenje podataka kao "masivno".

"Ne sjećam se takvog obima", rekla je Dagmar Hartge, povjerenica za zaštitu podataka u Brandenburgu.

Ako se dokaže takvo kršenje, Tesla bi mogla biti kažnjena do 4% godišnje prodaje, što bi moglo iznositi 3,26 milijarde eura (oko 3,5 milijarde dolara).

Pozivajući se na procurjele datoteke, novine također izvješćuju o velikom broju pritužbi korisnika u vezi s programima Teslinog sustava za pomoć u vožnji, s oko 4.000 pritužbi na naglo ubrzavanje ili lažno kočenje.

Njemački sindikat IG Metall nazvao je ove otkrića "uznemirujućima" i pozvao Teslu da obavijesti zaposlenike o svim kršenjima zaštite podataka i promovira kulturu u kojoj zaposlenici mogu otvoreno iznijeti probleme i prigovore bez straha.

"Ova otkrića... uklapaju se u sliku koju smo stekli u manje od dvije godine", rekao je Dirk Schulze, izabrani upravitelj područja za Berlin, Brandenburg i Sasku u IG Metallu.

Handelsblatt je citirao odvjetnika Tesle koji je rekao da je "nezadovoljni bivši zaposlenik" zloupotrijebio svoj pristup kao tehničar servisa i dodao da će tvrtka poduzeti pravne radnje protiv osobe koju sumnjiči za curenje podataka.

Zaštita podataka Nizozemske izjavila je u petak da je svjesna mogućih povreda zaštite podataka Tesle.

"Upoznati smo s pričom Handelsblatta i istražujemo je", rekao je glasnogovornik nizozemskog nadzornika za podatke AP, gdje se nalazi europsko sjedište Tesle.

Agencija nije davala komentare o tome hoće li pokrenuti ili je već pokrenula istragu, pozivajući se na pravila. Nizozemska agencija je obaviještena od svojeg kolege iz njemačke savezne države Brandenburg.

Handelsblatt je rekao da je Tesla obavijestio nizozemske vlasti o curenju podataka, ali glasnogovornik AP-a je rekao da nisu svjesni jesu li tvrtka podnijela ikakve prijave agenciji.

Nitko iz Tesle nije bio dostupan za komentar u petak

Prošlog mjeseca, izvješće Reutersa pokazalo je da su grupe zaposlenika Tesle privatno dijelile putem internog sustava za razmjenu poruka ponekad iznimno invazivne videozapise i slike snimljene kamerama u automobilima korisnika između 2019. i 2022. godine.

Ovoga tjedna, matična tvrtka Facebook, Meta, dobila je rekordnu kaznu od 1,2 milijarde eura od glavnog europskog regulatora za privatnost zbog postupanja s podacima korisnika i dobila rok od pet mjeseci da prestane prenositi podatke korisnika u SAD.