Tayyip Erdogan ponovno optužio Europu

Recep Tayyip Erdogan, Turski premijer, zabrana YouTubea i Facebooka, oporba traži Erdoganovu ostavku, Erdogan, Facebook, YouTube, twitter, branitelji, Koordinacija braniteljskih udruga, BIH, Recep Tayyip Erdogan, Turska, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, PKK, SAD, Turska, Recep Tayyip Erdogan, Recep Tayyip Erdogan, izbjeglice iz Sirije, Summit G20, predsjednik Europske komisije, Recep Tayyip Erdogan, Turska, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Recep Tayyip Erdogan, kurdi, ISIL, Recep Tayyip Erdogan, Turska policija, Zaman dnevni list, dnevni list Zaman, Recep Tayyip Erdogan, Turska, kurdi, dnevni list Zaman,  Cihan, novinska agencija Anadolu, Recep Tayyip Erdogan, Erdogan, Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, kurdski militanti , Turska, Recep Tayyip Erdogan, Turska, turski konzulat, Recep Tayyip Erdogan, Turski predsjednik, EU članstvo, Turska,  EU i Turska, Armenski genocid, Turski predsjednik, Angela Merkel, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan, bundestag, Rezolucija o genocidu, Armenci , Recep Tayyip Erdogan,
Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da odluka Europskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom "u našim očima ništa ne vrijedi" te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.

"Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovno, da njegujemo europske vrijednosti više od nekih članica EU-a, ali nismo vidjeli nikakvu konkretnu pomoć naših prijatelja sa Zapada...Nisu ispunili nijedno obećanje", rekao je Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku suradnju (OIC) u Istanbulu.

"Sutra će se sastati Europski parlament i glasati o pristupnim pregovorima s Turskom. Kakav god bio rezultat, to glasovanje u našim očima ne vrijedi ništa", istaknuo je.

Čelnici najvećih klubova zastupnika u Europskom parlamentu zatražili su u utorak privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u Europskoj uniji zbog čistki koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara.

EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.

Oko 36.000 ljudi je uhićeno a nizu medija je zabranjen rad. Kritičari optužuju turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da neuspjeli udar koristi kao izgovor za obračun s kritičarima njegove vlasti.

Erdogan je ranije izjavio da će Unija morati "živjeti s posljedicama" ako zaustavi pregovore, a Ankara bi umjesto toga mogla sklopiti sigurnosni savez s Rusijom i Kinom.

EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine pregovore s Unijom mogao staviti na referendum.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi.

Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.

Turska je započela pregovore još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla.

O rezoluciji o odnosima s Turskom zastupnici Europskog parlamenta će glasovati u četvrtak, ali rezolucije nisu pravno obvezujući tekstovi za Komisiju i zemlje članice.

Hina