Svinjska gripa u Srbiji odnijela svoju prvu žrtvu

Svinjska gripa uzela je svoju prvu žrtvu u sujednoj nam Srbiji. Od posljedica koje je izazvala svinjaska gripa u kragujevačkoj je Infektivnoj klinici umrla 46 godišnja žena iz Milakovca pored Kraljeva.

Prema riječima Zorana Todorovića, ravnatelja klinike, poduzete su sve mjere kako bi se izbjegla smrt, no stanje pacijentice bilo je takvo da nije mogla izdržati.

- Ona je od prvog do posljednjeg dana dobivala terapiju predviđenu za njeno stanje. Bila je svo vrijeme na aparatima za disanje, pošto je, kao posljedicu gripe, imala tešku upalu pluća - rekao je Todorović za srbijanski Kurir.

Todorović navodi kako ne zna da u selu Milakovcu ima novih slučajeva svinjske gripe, a osoblje koje se brinulo o preminuloj pacijentici u dobrom je zdravstvenom stanju zahvaljujući provedbi dobrih preventivnih mjera.

Liječnici koji su liječili preminuli pacijenticu napomenuli su kako je ina cijelo vrijeme imala upalu oba plućna krila, što je veoma teška komplikacija svinjske gripe.

Preminula žena nije nigdje putovala

- Ona je tokom liječenja bila pod neprekidnim nadzorom infektologa, kirurga i anesteziologa. Sredinom prošlog tjedna svi njeni nalazi: rendgenska slika, laboratorijski nalazi, ali i plinovi u krvi, koji su svakodnevno provjeravani, počeli ukazivati na pogoršanje njenog ionako teškog zdravstvenog stanja - izjavili su liječnici.

Pokojna žena živjela je sa mužem, njegovim roditeljia, sinom i snahom. Izvor blizak obitelji izjavio je kako je prve simptome osjetila krajem rujna, no odbila je bolničko liječenje zbog nadolazećeg vjenčanja njena sina.

Cijelo vrijeme je pod temperaturom pripremala slavlje, a odmah poslije svadbe javila se hitnoj službi kragujevačke bolnice, tvrdi izvor. Prema novinskim napisima, obitelj nesretne žene tvrdi kako ina nije nigdje putovala i da ne znaju gdje se mogla zaraziti.

Od travnja, kada je identificiran novi virus H1N1, diljem svijeta je preminulo 4.525 osoba, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.