SVE MIRIŠE NA UKRAJINSKI SCENARIJ Odmetnuta regija zove Putina u pomoć

Gagauzija Pridnestrovlje Moldavija

Guvernerka moldavske proruske regije Gagauzije drugi je regionalni čelnik iz ove istočnoeuropske zemlje, po mnogim procjenama najsiromašnije u Europi, koji je zatražio "zaštitu" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, guvernerka Eugenia Gutul optužila je proeuropsko vodstvo Moldavije za "ugnjetavanje" prokremaljskih stanovnika svoje regije tijekom sastanka s predsjednicom ruskog Senata Valentinom Matvijenko u Moskvi u petak, javila je agencija Reuters, a prenosi Newsweek.

Gagauzija je autonomna teritorijalna oblast na jugu Moldavije, koja nije kompaktna cjelina nego više skup nekoliko enklava, a u kojoj žive Gagauzi, turkofoni narod od oko 250.000 pripadnika, pravoslavne vjere pod kapom Ruske pravoslavne crkve, koji su politički potpuno podređeni Moskvi kao otvorena rusofilska ispostava, što dovodi do značajnih političkih prijepora u ionako napetim odnosima unutar države.

Do ovog razvoja događaja dolazi nakon što su ranije ovog tjedna na ‘kongresu‘ moldavske međunarodno nepriznate proruske, od Moldavije odcijepljene pokrajine Pridnjestrovlja (Transnistrije), zastupnici zatražili od Putinove vlade da "poduzme mjere za zaštitu Pridnjestrovlja", što je povećalo strahovanja da bi Moskva u jednom trenutku mogla započeti invaziju na Moldaviju.

Samoprozvana vlada Pridnjestrovlja - regije na istočnoj strani rijeke Dnjestra s glavnim gradom Tiraspolom, koja graniči sa zapadom Ukrajine i koja je nezavisnost proglasila 1990. godine, a nakon kratkog vojnog sukoba odcijepila se od Republike Moldavije 1992. uz rusku pomoć - poručila je ranije da za 28. veljače saziva tzv. kongres svih zastupnika u Pridnjestrovlju, od tamošnjeg parlamenta pa do okružnih, gradskih i seoskih vijeća i strahovalo se, kako je izvijestio američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) da bi s tog kongresa zastupnici mogli zajednički uputiti poruku Putinu s molbom da anektira Pridnjestrovlje u Rusku Federaciju.

No, do toga ipak ovoga puta nije došlo. Zastupnici na kongresu usvojili rezoluciju kojom se od Moskve traži ‘samo‘ da "zaštiti" Pridnjestrovlje od rastućeg moldavskog pritiska, a što je Rusija odmah uzela u razmatranje. Predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da će Moskva "pažljivo" razmotriti zahtjev Pridnjestrovlja za zaštitu ruskih "sunarodnjaka" u regiji. U Pridnjestrovlju su optužili moldavsku vladu u Kišinjevu da je pokrenula "ekonomski rat" protiv Pridnjestrovlja, blokirajući vitalni uvoz s ciljem da regiju pretvori u "geto".

Moldavija je, naime, dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, uz planove da postane članica do 2030. Ruska vlada se snažno protivila pridruživanju svojih regionalnih susjeda organizacijama kao što su EU i NATO, čije je širenje Putin naveo kao dodatno opravdanje za invaziju na Ukrajinu.

A put Moldavije prema članstvu u Europskoj uniji zahtijevao je od Kišinjeva promjenu carinskog zakona kako bi se uskladila s propisima EU. Moldavija je ranije izuzela pridnjestrovske tvrtke od plaćanja carina moldavskoj vladi za pridnjestrovski uvoz iz EU i izvoz u EU te umjesto toga dopustila tvrtkama u Pridnjestrovlju da plaćaju carine vladi u Tiraspolu. Pridnjestrovlje je, pak, odgovorilo na siječanjske promjene kojima se zahtijeva da pridnjestrovska poduzeća plaćaju potrebne obveze moldavskoj vladi povećanjem poreza za oko 2000 moldavskih tvrtki u Pridnjestrovlju, no šef regije Vadim Krasnoselski izjavio je nedavno da su carinske uplate u proračun Pridnjestrovlja ipak smanjene za 18 posto od početka godine.

Sve podsjeća na Ukrajinu

Strahovanja nisu bila bez razloga, budući da Kremlj relativno redovito šalje signale da bi - barem ih tako tumače brojni zapadni promatrači i dužnosnici - Moldavija nakon Ukrajine mogla biti nova ruska meta.

No, ISW je upozorio ranije i da Kremlj provodi informacijske operacije protiv Moldavije, vrlo slične onima koje je koristio prije invazija na Ukrajinu 2014. i 2022. godine i procijenio da Moskva time vjerojatno namjerava stvoriti uvjete koji bi opravdali moguću buduću rusku eskalaciju protiv Moldavije.