Sve češći napadi na Krimu slabe rusku crnomorsku flotu. Ukrajinci se s tim rugaju ili su suzdržani

ukrajina,Rusija,rat u ukrajini,Krim

Moskva je u utorak kritizirala kao sabotažu, a Ukrajina dala naslutiti da je odgovorna za nove eksplozije u ruskoj vojnoj bazi na Krimu, koji je važan pravac za ratnu opskrbu ruskih snaga u Ukrajini. 

Eksplodiralo je skladište oružja u ruskoj vojnoj bazi na sjeveru poluotoka, što je poremetilo željeznički promet i prisililo 2000 ljudi iz obližnjeg sela na evakuaciju, po ruskim dužnosnicima i novinskim agencijama.

Stupovi dima kasnije su viđeni kako se uzdižu iznad druge ruske vojne baze u središnjem dijelu Krima, objavio je ruski list Kommersant, a prošli tjedan eksplozije su se dogodile na jednoj drugoj lokaciji na zapadu poluotoka.

Te eksplozije mogle bi biti znak novog razvoja događaja u šestomjesečnom ratu ako Ukrajina sada ima kapacitete za napade dublje u ruskom teritoriju ili prokijevske skupine imaju uspjeha u gerilskim napadima.

Krim je baza ruske Crnomorske flote. 

U incidentu u utorak izbio je požar na trafostanici, po snimci ruske državne televizije.

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da sedam vlakova kasni i da je obustavljen željeznički promet na dijelu linije na sjeveru Krima.

Ukrajina nije službeno potvrdila niti zanijekala odgovornost za eksplozije na Krimu za koji se do prošlog tjedna činilo da je izvan dometa napada.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su eksplozije u skladištu streljiva "rezultat sabotaže".