SUPROTNO EUROPSKOJ ODLUCI Mađarska, Poljska i Slovačka nastavljaju s embargom na ukrajinsko žito

Pšenica žitarice

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja istječu danas u ponoć. Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med.

"Produžit ćemo tu zabranu usprkos neslaganju Europske komisije. Učinit ćemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. Mađarska vlada donijela je uredbu po kojoj na snagu stupa zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda. I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bereš potvrdio je da Slovačka ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

EU neće produžiti embargo

Podsjetimo, Europska komisija priopćila je da neće produžiti embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u njezinih pet susjednih država. U travnju su Poljska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Mađarska zabranile uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali su kasnije ukinule zabranu u zamjenu za odluku Europske komisije da uvede prvo do 5. lipnja, a zatim do 15. rujna, embargo na uvoz pšenice, uljane repice, sjemenki suncokreta i kukuruza iz Ukrajine.

Farmeri iz spomenutih pet zemalja su se opetovano žalili na zasićenje tržišta žitaricama, zbog čega su cijene pale pa su se suočili s bankrotom. Uz izuzetak Bugarske, ostale zemlje su zagovarale nastavak zabrane do kraja godine.

Morawiecki je u više navrata rekao da Poljska neće dozvoliti da je preplavi ukrajinsko žito i da ne može dozvoliti deregulaciju tržišta. Nakon što je Rusija izašla iz sporazuma o žitu koji je Ukrajinu omogućio izvoz žitarica preko crnomorskih luka, EU je uspostavio kopnene pravce, takozvane rute solidarnosti.