SUĐENJE ZAMBIJSKOJ OSMORCI Pernar ipak na klupi za svjedoke

Pernar u Zambiji
snimka zaslona

Iako hrvatski mediji već danima pišu kako je Ivan Pernar skinut s liste svjedoka u Zambiji, on danas ipak svjedoči protiv optuženih za trgovinu djecom.

Na prošlom ročištu rečeno je da je Pernar maknut s liste svjedoka, no bivši saborski zastupnik Ivan Pernar ipak danas svjedoči na suđenju optuženim Hrvatima u Zambiji, javio je to za Jutarnji list novinar-suradnik Stafrance Zulu, kojemu je informaciju potvrdio državni odvjetnik Innocent Kamunga.

Ivan Pernar upravo svjedoči na sudu. Kako javlja suradnik Juatarnjeg lista iz Zambije, Pernar je sudu kazao da je jedan uhićeni Hrvat rođen kao žena, a sad tvrdi da je muškarac. Kazao je i da kao “transrodna osoba” ne može posvojiti dijete.

Na prošlom ročištu predstavljen je i policajac koji je uhitio Hrvate, ali on nije mogao svjedočiti jer se ne osjeća dobro.

Svjedočiti nije mogao niti diplomat DR Konga, on još čeka odobrenje za svjedočenje, a imigracijski službenik, koji je još jedan svjedok tužiteljstva polaže ispite pa ni on nije mogao doći na sud. Državni odvjetnik Innocent Kamunga potom je predložio da se saslušaju još dva svjedoka iz Odjela za socijalnu službu Zambije. Riječ je o službeniku socijalne službe u Ndoli Chompa Muleyu i šefici socijalne službe u Lusaki Ireni Munga. Oboje su svjedoci-stručnjaci.

Prošlo ročište, podsjetimo, bilo je odgođeno jer se svjedoci Državnog tužiteljstva nisu pojavili pred Visokim kaznenim sudom, pa je sutkinja Mary Mulanda sazvala novo ročište za danas, ali je istaknula kako nedolazak kongoanskog diplomata, koji je posvojenu djecu doveo na granicu, predstavlja nepoštovanje Visokog suda u Ndoli.

Suđenje na visokom sudu u Ndoli počelo je prošli tjedan iznošenjem dokaznog postupka protiv četiri bračna para iz Hrvatske i tada su ispitane imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojem Hrvati odsjeli. Jedno ročište već je bilo odgođeno zbog nedostupnosti svjedoka optužbe. Visoki sud u Ndoli izdao je u utorak nalog da se svjedoci optužbe moraju privesti te kazao da Sud neće prihvatiti daljnje odgode, rekao je tada diplomatski izvor za Hinu.