ŠTRAJK U NJEMAČKOJ Škole i vrtići ne rade, putnici pozvani da odgode putovanja

Prosvjed Berlin
Imago/Jürgen Held

Danas je u Njemačkoj opći jednodnevni štrajk prometnog sektora koji je potpuno paralizirao željeznički, zrakoplovni i pomorski promet.

Štrajkaju članovi sindikata zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željezničara. Štrajkom je pogođen cjelokupni međugradski željeznički promet, gotovo cjelokupni gradski promet te većina zračnih luka. Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te autoceste, prenosi Index.

Sindikati zahtijevaju veće plaće, posebice izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plaće. Sindikat Verdi za 2,5 milijuna zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto.

Unatoč štrajku, nema zatvaranja tunela na autocestama, javlja BIld.

"U ponedjeljak je zajamčen rad tunela na autocestama. Sindikat je tijekom vikenda sklopio ugovor o hitnim uslugama s poslodavcem Autobahn GmbH", rekao je Paul Schmidt, voditelj regionalnog odjela sindikata.

Ipak, zaposlenici Autobahn GmbH pozvani su na štrajk upozorenja pa, na primjer, neće biti radova na održavanju duž autocesta.

Zatvoreni vrtići i škole

U Njemačkoj ne rade ni vrtići ni škole, piše Bild. Zatvoren je aerodrom u Frankfurtu.

Više od 30 tisuća željezničara u štrajku

Tijekom dana u cijeloj Njemačkoj održat će se više od 50 prosvjednih skupova. Prema sindikatu željezničara EVG, više od 30.000 zaposlenika na oko 350 lokacija diljem Njemačke započelo je štrajk u ranim jutarnjim satima. "Njemačka stoji jer poslodavci odbijaju dogovor", rekao je član odbora za kolektivno pregovaranje EVG-a Kristian Loroch.

Njemačka vlada ne želi se miješati

Njemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući kako se ne želi miješati u pregovore poslodavaca i sindikata.

„Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit. On je istodobno na sudionike u pregovorima apelirao da što prije pronađu rješenje kako bi utjecaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Njemačka je od početka godina pogođena valom štrajkova, posebice u javnom sektoru tako da su u već nekoliko navrata štrajkali djelatnici gradskih prometa, bolnica i vrtića, ali i osoblja u zračnim lukama.

Kolaps prometa

Prema podacima Udruge zračnih luka, štrajkom bi danas moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će promet biti poremećen i do sredine tjedna.

Predstavnik Njemačke željeznice (DB) pozvao je putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste.

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom.