STIGLA PRVA PROCJENA ŠTETE Snižena razina upozorenja u Sloveniji, nevrijeme se preselilo u Srbiju

nevrijeme oluja grom
Ilustracija/Pexels

Količina oborina u Sloveniji polako se smanjuje pa je tamošnja agencija za okoliš Arso snizila razinu upozorenja s narančastog na žuto. Premijer Robert Golob izjavio je da je jučerašnje nevrijeme najgora prirodna katastrofa u povijesti Slovenije - zahvatilo je dvije trećine države, a šteta će vjerojatno premašiti 500 milijuna eura.

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost da je ovo nevrijeme zahvatilo dvije trećine države.

''Šteta će vjerojatno premašiti 500 milijuna eura te da se radi o najgoroj prirodnoj katastrofi u povijesti Slovenije. Napori da se život vrati u normalu bit će veliki'', rekao je Golob, prenosi Hina.

Slovenski premijer rekao je kako proglašenje izvanrednog stanja zasad nije potrebno jer, tvrdi, Slovenija ima jedan od boljih sustava zaštite u Europi, a funkcionira i sustav civilne zaštite. Dodao je kako je Sloveniji ponuđena i pomoć međunarodne zajednice, na čemu je zahvalio.

Količina oborina u Sloveniji polako se smanjuje

Počele su se smirivati i hidrološke prilike, osim na donjem toku rijeke Save, a najveći se problemi očekuju na ušću Krke i Save. Grmljavinsko nevrijeme najavljeno je za sutra poslijepodne, no ne i veće količine kiše. Brane Gregorčič, meteorolog iz Arsa, na konferenciji za novinare danas je rekao da su u posljednjih nekoliko sati zabilježili manje kiše.

''Jučer smo tijekom dana, u 12 sati, zabilježili između 30 i 90 litara kiše po četvornome metru, prošle noći također smo, u 12 sati, zabilježili između 20 i 50 litara. Danas očekujemo između 15 i 30, a iduće noći, prije svega na istoku, između pet i 15 litara kiše po četvornome metru'', objasnio je Gregorčič.

Posjetitelji kampa u Termama Čatež evakuirani su tijekom noći. Krka će, prema prognozama, također narasti i izliti se. Uprava za zaštitu i spašavanje od četvrtka navečer do danas zabilježila je ukupno 3701 incident, a najviše, njih 1130, na području glavnog grada Ljubljane.

Promet između Ljubljane i Maribora u oba smjera moguć je samo autocestom u Dolenjskoj te cestama Krško - Bizeljsko - Mestinje - Šentjur - Dramlje, Krško - Bizeljsko - Mestinje - Podplat - Poljčane - Slovenska Bistrica ili preko Zagreba, Gruškovja i Ptuja. Izlaz Šmarje Sap prema Ljubljani na dolenjskoj autocesti zatvoren je zbog vode na kolniku.

Snažno nevrijeme u Srbiji

Snažno olujno nevrijeme, koje se poslije dva dana preko Slovenije i Hrvatske preselilo na istok, pogodilo je u subotu popodne Beograd i veliki dio Srbije, uz olujni vjetar, jak pljusak i tuču koja je ponegdje padala veličine oraha.

Fotografije koje se iz minute u minutu pojavljuju na društvenim mrežama svjedoče o polomljenom drveću koje se rušilo na automobile, oštećenim krovovima, otpalim dijelovima fasada, prometnicama blokiranim vodom zbog zagušenog kanalizacijskog sustava.

Na više mjesta u Novom Beogradu, Zemunu i središnjim gradskim općinama vjetrom počupana i polomljena stabla i dijelovi limenih krovova padali su na automobile i elektromrežu, djelomice blokirajući tramvajski promet.

Tuča promjera lješnjaka i oraha razbila je stakla na desecima automobila i prozore na stanovima, te je oštetila pročelja zgrada. Jak vjetar nosio je ulicama kontejnere za smeće.

Nacionalna aviokompanija Air Serbia zbog nevremena je objavila kašnjenje i moguću odgodu pojedinih redovnih i čarter letova s beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Vode je bilo i na peronima središnjeg željezničkog kolodvora Beograd centar, čija dogradnja je u tijeku, ali red vožnje nije bitnije poremećen.

Promet je preusmjeren ili zatvoren u nekoliko gradskih ulica, gdje su pojedini automobili blokirani zbog vode.

Nevrijeme se preko Beograda i središnjih područja Srbije proširilo ka istoku i jugoistoku zemlje, pokazuju radarski snimci Republičkog hidrometeorološkog zavoda koji je na tim područjima proglasio crveno upozorenje.