ŠOK U MOSKVI Putinu je omogućio istraživanje svemira, proizveo najbolje rakete, a sad je iznenada preminuo

Putinov suradnik

Čovjek koji je učinio snove ruskog predsjednika Vladimira Putina o istraživanju svemira mogućim, preminuo je u 74. godini. Vladimir Nesterov, posljednja je osoba pripadnica ruske elite i čak četvrti dužnosnik za kojeg je objavljeno da je preminuo u nekoliko dana, kako prenosi Daily Mail.

Nesterov je bio pionirski tvorac nove ‘najbolje svjetske‘ rakete Angara, a svojevremeno je obnašao dužnost generalnog direktora Centra Hruničev, za koji se Putin nadao da će pomoći u organizaciji prve ruske misije s ljudskom posadom na Mjesec.

No, od 2014. godine Nesterova su pratile stalne optužbe za prijevaru i pronevjeru. Vlasti su ga optužile da je u džep stavio više od 64 milijuna eura, a do daljnje istrage bio mu je određen kućni pritvor.

Uzrok Nesterovljeve smrti nije otkriven, no sigurno je da se i on sada našao na dugom popisu moćnika koji su na razne načine i u raznim okolnostima preminuli od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Dio njih s ovoga je svijeta otišao u tragičnim i vrlo sumnjivim okolnostima.

Bez saznanja o zdravstvenim problemima

Nekoliko je smrti neposredno prethodilo vijesti o Nesterovu. Aleksandar Buzakov, 65-godišnji generalni direktor Admiralty Shipyards, zadužen za izgradnju novih podmornica naoružanih moćnim projektilima Kalibr, također je neočekivano preminuo ranije ovog tjedna.

General Aleksej Maslov, 69-godišnji bivši zapovjednik ruskih kopnenih snaga s bliskim vezama s Ukrajinom, preminuo je ‘iznenada‘ na Božić, nakon što je Putin također iznenada otkazao put u tvornicu tenkova tvrtke Uralvagonzavod, gdje je radio kao međunarodni prodajni predstavnik.

Buzakov je dan prije smrti bio zdrav, a o Maslovljevim zdravstvenim problemima ‘ništa se nije moglo čuti‘. Maslov je, inače, bio vrhovni zapovjednik ruskih kopnenih snaga između 2004. i 2008. godine.

Slično tome, ruski ‘kralj kobasica‘ i zastupnik Putinove stranke Jedinstvena Rusija, 65-godišnji Pavel Antov, pao je ovoga tjedna u smrt s prozora u hotelu u indijskom gradu Rayagada, u još jednom slučaju koji budi sumnje. U lipnju je Antov kritizirao rat u Ukrajini i zračne napade na Kijev kao ruski ‘teror‘ koji nanosi štetu ukrajinskim civilima.

Jednom je prilikom istaknuo ruski raketni napad i rekao: "Djevojčica je izvučena ispod ruševina, čini se da je djevojčin otac umro. Majku pokušavaju izvući uz pomoć dizalice - zarobljena je ispod ploče. Istini za volju, to je izuzetno teško nazvati drugačije nego terorom".

Pao s prozora nekoliko mjeseci nakon kritiziranja rata

Ubrzo nakon toga našao se pod snažnim pritiskom te je povukao svoj komentar i ponizno se ispričao. Potpuno je promijenio priču i ustvrdio da je njegova ocjena objavljena na društvenim mrežama bila ‘nesretan nesporazum‘ i ‘tehnička pogreška‘. Također, inzistirao je na tome da je "uvijek podržavao predsjednika (Vladimira Putina)" i "iskreno" podržavao ciljeve Putinove vojne operacije. No, lokalni novinari su to snažno osporili.

Vladimir Budanov, 61-godišnji prijatelj Antova, koji je bio s njim u Indiji, preminuo je od srčanog udara dva dana prije smrti Antova. U skupini njegovih prijatelja bila su još dvojica neidentificiranih muškaraca. Neki ruski mediji pisali su kako je indijska policija rekla kako "ne isključuju mogućnost da je Pavel Antov pao u depresiju zbog smrti prijatelja te da je zato počinio samoubojstvo".

Tijekom ove je godine najmanje 10 ruskih oligarha i kritičara Kremlja skončalo pod misterioznim okolnostima, a bilo je mnogo nagađanja kako se radi o tome da Putin ‘čisti‘ svoj najuži krug.