ŠOK U AFRICI Francuska počinje evakuaciju državljana EU, Italija organizira svoj let

francuska niger
Twitter

Francuska će evakuirati francuske i europske državljane iz Nigera, počevši od danas, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova, nekoliko dana nakon što je vojska preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji, a Italija je objavila da će organizirati let za svoje državljane.

Svrgavanje predsjednika Mohameda Bazouma prošle srijede, sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i središnjoj Africi u manje od tri godine, izazvalo je šok u cijeloj regiji, prenosi Hina.

Bivša kolonijalna sila Francuska već desetljeće ima snage u regiji koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, ali neki stanovnici kažu da žele da se bivši kolonijalni vladar prestane miješati u njihove poslove.

Pristaše hunte prije dva dana napali francusko veleposlanstvo u Niameyu

U nedjelju su pristaše hunte palili francuske zastave i napali francusko veleposlanstvo u glavnom gradu Nigera, Niameyu, što je natjeralo policiju da kao odgovor ispali suzavac.

"S obzirom na situaciju u Niameyu, nasilje nad našim veleposlanstvom i činjenicu da je zračni prostor zatvoren i naši građani ne mogu otići sami, Francuska priprema evakuaciju svojih građana i (drugih) europskih građana koji žele napustiti zemlju", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Evakuacija će početi danas", rečeno je. Prema web-stranici francuskog ministarstva vanjskih poslova, u Nigeru je 2022. bilo nešto manje od 1200 francuskih državljana.

Italija će organizirati poseban let za povratak svojih građana iz Nigera

Talijanski ministar vanjskih poslova objavio je danas da će vlada organizirati poseban let za vraćanje talijanskih državljana iz Niameya, glavnog grada Nigera.

"Talijanska vlada odlučila je ponuditi našim sugrađanima u Niameyu priliku da napuste grad posebnim letom za Italiju", objavio je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.