SLABA POTRAŽNJA Nafta pojeftinila treći tjedan zaredom na svjetskim tržištima

Nafta spremište
Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 4,1 posto, na 81,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2 posto, na 77,17 dolara, prenosi Hina.

Pad cijena treći tjedan zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD-u i Kini, najvećim svjetskim potrošačima 'crnog zlata'.

Zalihe u SAD-u porasle su prije tjedan dana za gotovo 13 milijuna barela, a američka vlada poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300 tisuća barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100 tisuća barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u listopadu. No, trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za prosinac.

"Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju", pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih gospodarstava, s obzirom da središnje banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju.

U takvim okolnostima, teško je za očekivati jačanje potražnje, pa cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača - Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nakon prošlotjednog pada, na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 5, a na američkom tržištu oko 4 posto.