SKANDAL U UKRAJINI Otkrivena velika pljačka u kupnji oružja vrijedna milijune dolara

rat u Ukrajini oružje
Ilustracija

Ukrajinska sigurnosna služba SBU priopćila je da je otkrila korupcijsku shemu u kupnji oružja unutar vojske te zemlje u ukupnoj vrijednosti od oko 40 milijuna dolara.

Objava o masovnoj prijevari u nabavi, koju je potvrdilo ukrajinsko ministarstvo obrane, imat će velik odjek u zemlji iscrpljenoj ruskom invazijom koja traje gotovo dvije godine.

Borba za iskorjenjivanje endemske korupcije ostaje glavno pitanje dok Ukrajina nastoji osigurati članstvo u Europskoj uniji.

SBU je rekao da je istraga "razotkrila dužnosnike ministarstva obrane i menadžere dobavljača oružja Lavov Arsenal, koji su ukrali gotovo 1,5 milijardi hrivnji prilikom kupnje granata", prenosi Hina.

Prema istrazi, u malverzacije su uključeni bivši i sadašnji visoki dužnosnici ministarstva obrane te čelnici povezanih tvrtki.

Pronevjera je, kako se navodi, uključivala kupnju 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

SBU je rekao da je ugovor za granate sklopljen s Lavov Arsenalom u kolovozu 2022. - šest mjeseci od početka rata - i da je plaćanje izvršeno unaprijed, a dio sredstava prebačen u inozemstvo.

Ali oružje nikada nije isporučeno, stoji u priopćenju, a neka su sredstva zatim prebačena na druge strane račune.

U priopćenju se navodi da je pet osoba dobilo "obavijesti o sumnji" - prva faza u ukrajinskom pravnom postupku - i u ministarstvu i kod dobavljača oružja.

Jedan je osumnjičenik, kako se navodi, priveden dok je pokušavao prijeći ukrajinsku granicu.

Korupcija u vojsci posebno je osjetljivo pitanje u Ukrajini dok pokušava održati javni moral tijekom rata i osigurati članstvo u Europskoj uniji.

Ministar obrane Oleksij Reznikov smijenjen je prošlog rujna zbog raznih slučajeva korupcije unatoč tome što je uživao čvrstu reputaciju u predstavljanju Ukrajine u njezinim razgovorima sa zapadnim saveznicima.

Premda se ne tvrdi da je osobno upleten u korupciju, nekoliko slučajeva pogodilo je vojsku pod njegovim vodstvom, jedan za opskrbu vojnika hranom, drugi za nabavu prikladne odjeće za vojnike.