SEBASTIAN KURZ Počinje suđenje bivšem kancelaru Austrije, ili će u zatvor ili se vratiti u državni vrh

Sebastian Kurz
IMAGO | RUDOLF GIGLER

Iduće srijede počinje suđenje negdašnjem političkom wunderkidu, bivšem austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu, kojega tužitelji gone zbog spornog imenovanja svog najbližeg suradnika na važnu funkciju direktora velikog državnog holdinga ÖBAG-a. Ključni element u optužnici je Kurzov iskaz parlamentarnom odboru o ovom imenovanju: tužitelji su uvjereni da je lagao i, dokažu li svoje optužbe, bivšem kancelaru prijeti kazna zatvora u trajanju do tri godine, piše Telegram.

Bivši austrijski lider napustio je aktivnu politiku prije dvije godine. U međuvremenu se rebrendirao i postao međunarodni biznismen i konzultant, a sve optužbe koje mu se stavljaju na teret rezolutno odbacuje.

“Drago mi je da je nakon gotovo tri godine lažnih optužbi došlo do sudskog procesa jer sam uvjeren da ću dokazati vlastitu nevinost”, kazao je za The Sunday Times 37-godišnji Kurz, koji inače rijetko daje intervjue.

Namještanje anketnih rezultata

Još uvijek nije poznato hoće li na sudu ikada završiti i drugi slučaj u kojem se bivšeg austrijskog kancelara optužuje da je povezan s namještanjem rezultata predizbornih anketa, odnosno da je njegova vlada novcem poreznih obveznika medijima plaćala objavljivanje pozitivnih članaka o kancelaru i njegovoj Austrijskoj narodnoj stranci (ÖVP).

Suđenje koje kreće za koji dan samo je jedan od brojnih zapleta u njegovoj nevjerojatnoj i polarizirajućoj političkoj karijeri tijekom koje se svojom mladošću i karizmom isticao u moru sredovječnih i ostarjelih muškaraca koji su dominirali austrijskom politikom.

Austrija fascinirana Kurzom

Sa samo 27 godina, Kurz je postao ministar vanjskih poslova, a četiri godine kasnije zasjeo je na poziciju kancelara moćne europske zemlje. Austrija je i dalje fascinirana njegovom pojavom i strelovitim uspjehom i padom, stoga su uoči sudskog procesa o njemu snimljena čak tri dokumentarca: jedan iznimno kritičan prema njegovom liku i djelu, a druga dva ga praktički prikazuju kao sveca.

Sebastian Kurz

Kurzova politička priča seže još u doba dok je studirao pravo na Sveučilištu u Beču i postao šef mladeži ÖVP-a, a posebnu pozornost privukao je 2010., kada je kao 24-godišnjak vodio stranačku kampanju za parlamentarne izbore pod sloganom “Crno vas čini napaljenima”, s obzirom da se radilo o boji koju je njegova stranka tada prigrlila.

Kurz je za kampanju pozirao ispred noćnog kluba s Hummerom, koji je nazvao “Geilmobile”, odnosno “vozilo za napaljivanje”. Vlast u Beču nije osvojio, no postigao je više nego što se od njega očekivalo. Godinu dana kasnije postao je državni tajnik za integraciju u velikoj koaliciji socijaldemokrata s ÖVP-om, pritom osvojivši naklonost liberalnih komentatora za zakone koje je predlagao.

‘On je poput kameleona’

Nakon što je koalicija ponovno osvojila vlast 2013. godine, Kurz je postao ministar vanjskih poslova. Kada su dvije godine kasnije migranti iz Sirije počeli dolaziti u Europu, on je zauzeo oštar stav po tom pitanju, kritizirajući “kulturu dobrodošlice” koju je promovirala njemačka kancelarka Angela Merkel. Surađivao je sa zemljama središnje Europe te se hvalio da je utjecao na zatvaranje balkanske migrantske rute.

“Kurz je poput kameleona”, kazala je Barbara Toth, autorica biografije bivšeg austrijskog kancelara, koja ga je intervjuirala za potrebe kritički intoniranog dokumentarca pod nazivom “Projekt Ballhausplatz”.

“On je savršen marketinški tip koji je svoju poruku mijenjao puno puta, pogotovo tijekom migrantske krize, kada je napravio zaokret i u potpunosti se rebrendirao”, tvrdi Toth.

Prevratom došao na vlast

No, ono što se dogodilo 2017. i dalje je predmet rasprave, ali i glavna tema dokumentarca. “Projekt” u naslovu referira se na navodnu urotu frakcije ÖVP-a koncentrirane oko Kurza, dok “Ballhausplatz” označava glavni bečki trg na kojem je smješten kancelarov ured.

Frakcija je optužena za podrivanje bivšeg lidera stranke, s ciljem da mu Kurz preotme funkciju i raskine veliku koaliciju. Do prevrata na čelu stranke je došlo, koalicija se raspala, a Kurz je osvojio iduće izbore.

Dokumentarac, na koji se Kurz žalio tvrdeći da nije nimalo objektivan, dotaknuo se otkrića koja su uslijedila nakon “Ibizagatea”, skandala koji je doveo do kolapsa prve Kurzove vlade u svibnju 2019. godine.

Mutni svijet politike

Te godine je Heinz-Christian Strache, koalicijski partner ÖVP-a i čelnik krajnje desne Slobodarske stranke, uhvaćen kako na španjolskom otoku tobožnjoj nećakinji ruskog oligarha obećava unosne javne poslove u zamjenu za medijsku podršku.

Skandal nije implicirao umiješanost Kurza i njegove stranke. Uslijedili su izvanredni izbori koje je Kurz osvojio, te je odlučio formirati koaliciju sa Zelenima. No, “Ibizagate” je doveo do šire istrage mutnog svijeta austrijske politike, nakon koje je otkrivena tzv. afera “Schmid”.

Tužitelji su poseban naglasak stavili na Thomasa Schmida, glavnog tajnika ministarstva financija i bliskog Kurzova suradnika, koji je optužen zbog upletenosti u namještanje anketnih rezultata u austrijskim medijima, čemu u prilog govore dokumenti i njegove telefonske poruke.

Nagrada za lojalnost

Schmid je u ožujku 2019. postao šef ÖBAG-a, novoosnovanog državnog holdinga koji se bavi državnim investicijama, što se protumačilo nagradom za njegovu lojalnost Kurzu.

Suđenje Kurzu, koje počinje u srijedu, fokusirano je na to je li bivši kancelar u svjedočenju pred parlamentarnim odborom koji istražuje “Ibizagate” bio iskren o svojoj ulozi u Schmidovom imenovanju.

Slučaj koji je pokrenulo Tužiteljstvo za borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala se svodi na suptilnu lingvističku distinkciju: je li Kurz bio “involviran” ili je samo bio “informiran” o tome što je Schmid radio. Ukoliko Kurz bude osuđen, mogao bi dobiti do tri godine zatvora.

Schmid priznao nedjela

Schmid je državni holding napustio u lipnju 2021. kada su optužbe o namještanju anketnih rezultata počele izlaziti na površinu. On se lani javno okomio na Kurza i odlučio prihvatiti status krunskog svjedoka tužiteljstva u tom slučaju, osiguravajući si tako ključnu ulogu u drugom suđenju, onome o namještanju anketa, ako do njega uopće dođe.

“Radili smo stvari koje nisu u redu”, priznao je Schmid, teško optuživši Kurza za prevaru i zloupotrebu položaja, dodavši da ga je na ovakav istup potaknula vlastita majka koja mu je kazala da se suoči sa svim posljedicama ukoliko je učinio nešto krivo.

Kritike zbog migrantske krize

Tijekom svoje političke karijere, Kurz je svim silama pokušao stvoriti bliske veze između Austrije i Izraela. Prošloga tjedna izrazio je zgroženost Hamasovim napadom na tu zemlju. “Koriste iste metode koje je koristila Islamska država”, kazao je Kurz. On je, između ostalog, i dalje kritički nastrojen prema europskom i njemačkom stavu o aktualnoj migrantskoj krizi, koja nadilazi razine iz 2015. godine.

Vjerujem da Europska unija mora biti hrabrija kada su u pitanju čuvanje vanjskih granica i borba protiv šverca ljudi”, kazao je. “Kada je njemačka vlada financirala nevladine organizacije na Mediteranu kako bi migrante smjestili u Italiji, to je samo pogoršalo postojeći problem”, dodao je.

Stav o ratu u Ukrajini

Također, brani austrijsku politiku prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tijekom njegova ministarskog i kancelarskog mandata. Jedini način da se zaustavi rat u Ukrajini je, smatra, putem pregovora.

“Podrška Europske unije Ukrajini je važna i ispravno ju je davati. No, ne smijemo smetnuti s uma da je Rusija nuklearna sila i da Putin neće samo tako prihvatiti vojni poraz. Zbog civila na koje to utječe važno je da se stane na kraj krvoproliću kroz prekid vatre te da se pokuša pronaći diplomatsko rješenje”, kazao je Kurz.

‘Ne vraćam se u politiku’

Bivša Kurzova stranka se donekle održava na vlasti, no njezin trenutni lider, 50-godišnji Karl Nehammer, na putu je da izgubi iduće jesenske izbore s obzirom na uzlet krajnje desne Slobodarske stranke, koja vodi prema svim anketama s više od 30 posto glasova ispitanika.

U Beču, koji je tradicionalno naklonjen ljevici, ÖVP ima manji rejting od tzv. “Pivske stranke”, satiričke političke skupine kojoj je cilj da iz gradske fontane Hochstrahlbrunnen teku potoci piva te da se uvedu porezi na radler.

No, unatoč tome što je bio na čelu ÖVP-a četiri i pol godine, Kurz se, kako je kazao za The Sunday Times, više ne vidi u politici, niti razmišlja o povratku. “Vidim svoju budućnost u biznisu”, kazao je.

Ipak razmišlja o povratku?

Njegov trenutni fokus je na kompaniji “Dream Security” sa sjedištem u Tel Avivu koju je osnovao prošle godine, a koja koristi umjetnu inteligenciju za zaštitu od cyber napada. “To je veliko tržište. Svijet se mijenja”, kazao je. Osim te, pokrenuo je još jednu međunarodnu konzultantsku tvrtku fokusiranu na Bliski istok.

No, svi njegovi navodi nisu demantirali spekulacije prema kojima se Kurz jednog dana ipak namjerava vratiti u političku arenu. Jedan austrijski list prošloga tjedna je objavio da je registriran čitav niz internetskih domena s Kurzevim imenom i oznakom “2024”.