SANKCIJE EU rekla NE ruskom dizelu

Bačva nafta ruski novac
Ilustracija

EU je uvela zabranu uvoza ruskog dizela i drugih rafiniranih naftnih proizvoda kako bi smanjila energetsku ovisnost o Moskvi. Cilj je omogućiti da se ruski dizel izvozi u zemlje kao što su Kina i Indija kako bi se izbjegao nagli porast cijena koji bi naštetio potrošačima diljem svijeta, a istovremeno smanjio profit kojim se financira proračun Moskve, a time i rat u Ukrajini.

Dizel je ključan za gospodarstvo jer se koristi za pogon automobila, kamiona koji prevoze robu, poljoprivredne opreme i tvorničkih strojeva, piše Hina. Nakon novih sankcija slijedi neizvjesnost oko cijena jer 27 zemalja članica EU mora doći do novih zaliha dizela iz SAD-a, Bliskog istoka i Indije kako bi zamijenila one iz Rusije, koja je u jednom trenutku isporučivala 10% ukupnih europskih potreba za dizelom.

Po podacima Eurostata, Rusija je u listopadu izvezla u EU dizela i benzina u vrijednosti većoj od 2.3 milijardi eura. Samo Njemačka kupila je više od četvrtine ukupne količine uvezenih ruskih naftnih derivata, prenosi 'The Brussels Times'.

Embargo je dogovoren u lipnju u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajini. Dogovor predviđa neke iznimke za države članice koje jako ovise o ruskim uvozu. Embargo se nadovezuje na zabranu uvoza ruske sirove nafte morskim putem, koja je na snazi od prosinca. 

Države članice EU-a dogovorile su 3. veljače, zajedno s partnerima iz skupine G7, ograničenje cijene ruskih naftnih derivata. Cijene skupljih naftnih derivata, poput dizela, benzina i goriva za zrakoplove, ograničene su sada na 100 dolara, a onih jeftinijih, poput loživog ulja, na 45 dolara po barelu.