SAD šalje Ukrajini kontroverzno streljivo za uništavanje tenkova

rat u Ukrajini oružje
Ilustracija

Bidenova administracija će prvi puta poslati u Ukrajinu kontroverzno streljivo za oklopna vozila s osiromašenim uranom, piše u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid i kojeg su odvojeno potvrdila dva američka dužnosnika, prenosi Hina.

Streljivo, koje bi moglo pomoći u uništavanju ruskih tenkova, dio je novog paketa vojne pomoći Ukrajini koji će biti predstavljen sljedeći tjedan.

Streljivo se može ispaliti iz američkih tenkova Abrams koji bi Ukrajini trebali biti dostavljeni idućih tjedana.

Jedan od dužnosnika je rekao da će sljedeći paket biti vrijedan između 240 i 375 milijuna dolara, ovisno o tome što u njega bude uključeno.

Iako je Britanija ranije ove godine poslala osiromašeni uran Ukrajini, ovo će biti prva takva američka pošiljka i vrlo vjerojatno će izazvati kontroverze. Ona se nadovezuje na raniju odluku Bidenove administracije da Ukrajini pošalje kasetne bombe, unatoč zabrinutosti da je takvo oružje opasno za civile.

Zdravstveni rizici

Postoje žestoke rasprave o korištenju osiromašenog urana, a međunarodna koalicija koja se zalaže za njegovu zabranu smatra da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog urana, uključujući različiče vrste tumora i defekte novorođenčadi.

Iako je osiromašeni uran radioaktivan, znatno je manje radioaktivan od urana u prirodi, no čestice se mogu zadržati dugo vrijeme. Radioaktivni materijal mogao bi dodatko otežati ionako veliki problem zaostalih mina u Ukrajini nakon rata. Dijelovi zemlje već su ispunjeni neeksplodiranim streljivom od kasetnih bombi i stotinama tisuća protupješačkih mina.

SAD je koristio velike količine streljiva s osiromašenim uranom 1990. i 2003. godine u Zaljevskim ratovima te u NATO-vom bombardiranju Srbije 1999.