SAD i saveznici osuđuju ruske poteze, uvode sankcije, prijete dok Putin gomila vojsku u Ukrajini

Rusija, ukrajina, rat, Putin

SAD i njegovi saveznici su se na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obrušili na Rusiju i osudili priznavanje pobunjeničkih regija u Ukrajini i naredbu predsjednika Vladimira Putina o raspoređivanju snaga kao teško kršenje međunarodnog prava i "izgovor za rat".

"Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield izrazila je prezir prema izjavi Putina da će ruska vojska u Donjecku i Lugansku preuzeti mirotvornu ulogu", prenosi Hina.

"Naziva ih postrojbama za održavanje mira. To je glupost. Znamo što uistinu jesu", rekla je Thomas-Greenfield.

Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislitsja tražio je da, usprkos potezu Rusije, granice njegove zemlje ostanu "nepromijenjene".

Pozvao je Moskvu da poništi odluku o priznanju separatističkih pokrajina u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

"Tražimo od Rusije da poništi tu odluku i vrati se za pregovarački stol", rekao je veleposlanik.

Kazao je da Kijev osuđuje naredbu o raspoređivanju "okupacijskih snaga" u istočnoj Ukrajini te zatražio potpuno i hitno povlačenje tih snaga.

Ruski veleposlanik: Moskva je otvorena za diplomatsko rješenje

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja je rekao da je Moskva i dalje "otvorena za diplomatsko rješenje", ali je upozorio na, kako je rekao, "ukrajinsku agresiju".

"Ne namjeravamo dozvoliti novo krvoproliće u Donbasu", rekao je ruski veleposlanik, dodavši da bi to, nakon što je Moskva priznala Donjeck i Lugansk, moglo imati "izrazito opasne posljedice".

Putin je u ponedjeljak u dugom televizijskom obraćanju za Ukrajinu, koju smatra sastavnim dijelom ruske povijesti i njezin istok drevnom ruskom zemljom, kazao da je propala država i "marioneta" Zapada. 

Thomas-Greenfield je kazala da je Putinov govor "niz skandaloznih i lažnih tvrdnji" izgovoren kako bi stvorio "izliku za rat".

Rusija, koja trenutno predsjeda Vijećem, tražila je da se sjednica održi iza zatvorenih vrata, ali je UN inzistirao da bude javna.