Rusija zaprijetila NATO-u, a SAD zabrinute zbog Turske

Vladimir Putin ured
Reuters

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom obraćanju rekla da su ruske trupe usredotočene na povlačenje iz Harkiva. 

"Napori su usmjereni na održavanje zauzetih položaja i putova opskrbe. Glavni cilj je uspostaviti punu kontrolu nad područjem Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti i osigurati stabilnost kopnenog koridora s privremeno okupiranim ukrajinskim Krimom", objavio je glavni stožer oružanih snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dao je sažetak ruskih gubitaka, barem prema ukrajinskim obavještajnim podacima. Kaže da je vojska Vladimira Putina izgubila 200 aviona, 27.000 vojnika i 3000 tenkova, oklopnih vozila i dronova, prenosi Index.

Fingrid, operater finske nacionalne mreže, potvrdio je za Sky News da više nema struje koja dolazi iz Rusije. Reima Paivinen, viša potpredsjednica u Fingridu, rekla je kako su 'uvjereni da neće biti velikih problema', a očekuje se da će Švedska pomoći.

Električna energija iz Rusije čini oko 10% ukupne potrošnje Finske. Ovo je uslijedilo nakon što je Finska potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Rusija je upozorila da će njezin odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO ovisiti o infrastrukturi koju će savez rasporediti u te dvije zemlje, izvijestila je RIA.

Sjedinjene Države će na sastanku ovog vikenda nastojati razjasniti protivljenje Turske pridruživanju Švedske i Finske NATO-u. Jučer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da njegova zemlja 'nije naklonjena' prema nordijskim nacijama koje se pridružuju savezu.

Njegovi komentari ukazuju na to da bi Turska mogla iskoristiti svoje članstvo da stavi veto na poteze za primanje dviju zemalja.