VIDEO  Rusija priznala Donjeck i Lugansk kao neovisne republike, Putin se obratio javnosti

Putin
Screenshot/Youtube

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku, priznat će proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj, prenosi Index.

Sadržaj se učitava...

"Modernu Ukrajinu je stvorila Rusija, boljševička Rusija. Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše povijesti, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina", rekao je Putin. Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je "kritičnom".

"Današnja Ukrajina mogla bi se zvati po Vladimiru Iljiču Lenjinu, on ju je stvorio", rekao je Putin u TV obraćanju.

"Ukrajina je geopolitička fikcija koju je 1920-ih stvorio Staljin. Ta zemlja je oštećena kolapsom SSSR-a", dodao je.

PUTIN: AMERIKA I NATO PRETVORILI SU UKRAJINU U RATNO PODRUČJE

Putin govori već pola sata, tek sad su na red došli Amerika i NATO. Podsjetimo, jedan od ruskih zahtjeva je da se NATO obveže da Ukrajina nikad neće postati članica tog saveza.

"NATO i SAD su pretvorile Ukrajinu u ratno područje", rekao je Putin.

"Primanje Ukrajine u NATO bila bi direktna prijetnja sigurnosti Rusije. U posljednjih nekoliko mjeseci u Ukrajinu su poslane velike količine zapadnog oružja. Ako se Ukrajina domogne oružja za masovno uništenje, globalna situacija će se drastično promijeniti, ne možemo to ignorirati", rekao je Putin, dodavši kako se "Ukrajina planira domoći nuklearnog oružja".

Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad. 

Američki mediji objavili su da SAD ima obavještajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim zapovjednicima izdane naredbe za napad na Ukrajinu. Izvori CNN-a su upozorili da se zapovijedi uvijek mogu povući te da bi to mogle biti dezinformacije koje su proširene kako bi zbunile i dovele u zabludu SAD i saveznike.