RUSIJA DALA UVJETE SVIJETU Ako želite izvoz žita, evo što se mora ispuniti

Brod Rusija Ukrajina
AP

Zamjenik veleposlanika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je sinoć na sjednici Vijeća sigurnosti da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uvjeta, među kojima su oni koji se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva i ponovonog povezivanja na sistem SWIFT.

"Prvi uvjet je pravi, a ne spekulativni zaključak iz sankcija o isporuci ruskog žita i đubriva na svjetska tržišta. Drugo, moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, financijske institucije koje servisiraju opskrbu hranom i đubrivima", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Kako je istaknuo, to uključuje neposredno povezivanje financijskih organizacija sa međunarodnim bankarskim sistemom SWIFT i poručio da Moskvi ne bi odgovarala 'bilo kakva nova obećanja i ideje po tom pitanju'. Pored toga, kako je naveo, neophodno je obnoviti isporuku u Rusiju rezervnih dijelova i komponenti za poljoprivrednu mehanizaciju i industriju đubriva.

On je dodao da je cijena ovih dijelova za domaće proizvođače povećana za 40 posto, da je istovremeno rast troškova u financijskim transakcijama iznosio oko 10 posto, a ukupni gubici dostigli su 1,6 milijardi dolara. Poljanski je rekao da je četvrti uvjet rješenje svih pitanja sa čarterom brodova i osiguranjem izvoza ruske hrane, kao i osiguranje cjelokupne logistike ovih isporuka.

"Povećanje troškova zakupa morskih plovila za prijevoz robe, troškova međunarodnih financijskih poravnanja i drugih transakcija doveli su do gubitka profitabilnosti isporuka za faktor dva", precizirao je Poljanski, prenose 'Nezavisne novine'. Pored toga, prema njegovim riječima, potrebno je osigurati nesmetane uvjete za proširenje opskrbe ruskim đubrivima i sirovinama za njihovu proizvodnju.

Riječ je, između ostalog, o obnavljanju rada amonijačnog plinovoda Toljati-Odesa. Među uvjetima Rusije je i deblokada ruskih sredstava vezanih za poljoprivrednu industriju. Posljednji uvjet koji je iznio Poljanski je vraćanje prvobitne humanitarne prirode 'žitnog sporazuma', koji, kako je rekao, treba biti u interesu zemalja u nevolji, a ne da 'bogate zemlje čini još bogatijima'.

Poljanski je istaknuo da će se Moskva, čim se ispune svi ovi uvjeti, odmah vratiti 'žitnom sporazumu'. "Međutim, u ovom trenutku predstavnici Rusije vide i čuju samo demagogiju i licemjerje", zaključio je on.

Sporazum o žitu, koji su prvi put potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN 22. srpnja prošle godine i produžavan na po 120 dana, prestao je važiti 18. srpnja, kada je Rusija poručila da neće biti produžen jer nisu ispunjeni zahtjevi te zemlje iz sporazuma.