Revolucionarni lijek protiv raka stigao u Europu

lijek, RAK, lijekovi, Vlada HNŽ, Vlada ZHŽ, vijesti

Larotrectinib cilja specifičnu genetsku abnormalnost unutar raka i time omogućuje liječenje bilo kojeg zahvaćenog dijela tijela

“Revolucionarna” nova klasa lijekova protiv raka, prvi je put odobrena za korištenje u Europi. Ti lijekovi mogu liječiti širok raspon tumora koji se razvijaju u bilo kojem dijelu tijela, bitno je samo da sadrže specifičnu genetsku abnormalnost.

Britanski liječnici koji su testirali lijek larotrectinib tvrde da takvi lijekovi mogu izliječiti više pacijenata i smanjiti nuspojave. Jedna od prvih koja je to osjetila i u svome tijelu je dvogodišnja Charlotte Stevenson. Njoj je dijagnosticiran infantilni fibrosarkom, rak vezivnog tkiva tijela, a lijek koristi već godinu dana, piše BBC.

https://twitter.com/jeetjagani/status/1176390717075312641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176390717075312641&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dnevnik.ba%2Fvijesti%2Frevolucionarni-lijek-protiv-raka-stigao-u-europu

Blaži tretmani

“Doista je uzbudljivo to što djeluje na čitav niz karcinoma, a da nije ograničen na samo jedan. Stvar je u tome što lijek cilja abnormalnost. Postoji niz biokemijskih puteva koji su uobičajeni kod mnogih različitih vrsta tumora. Mislim da idemo u smjeru boljih ishoda, liječenja više pacijenata i stvaranja blažih tretmana sa smanjenim nuspojavama”, rekla je Julia Chisholm, savjetnica za karcinome u djece iz bolnice Royal Marsden.

Larotrectinib označava odmak od liječenja raka dojke, crijeva ili pluća prema preciznom lijeku koji koristi prednosti genetskog sastava tumora svakog pacijenta. No, odluka europskih regulatora ne znači da će lijek biti odmah dostupan pacijentima širom Europske unije.

Lakši pristup lijeku

No, početkom ove godine je NHS England, engleski zavod za zdravstveno osiguranje, započeo pripreme kojima bi pacijenti trebali dobiti lakši pristup lijeku.

“Koristi za pacijente, posebice za djecu, od mogućnosti liječenja različitih vrsta karcinoma jednim lijekom, potencijalno su ogromne, što im pomaže da imaju dulji i zdraviji život”, rekao je tada izvršni direktor NHS-a Simon Stevens.

Brendon Gray iz tvrtke Bayer koja je razvila larotrectinib, smatra da “kao prvi tumorsko-agnostički lijek odobren u Europi, larotrectinib predstavlja stvarni pomak u liječenju raka.”