Razvod od Europske unije

EU i Velika Britanija, Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, eu, Europska unija, Velika Britanija,  izlazak iz EU-a, referendum, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BREXIT, funta, euro, BREXIT, potpisivanje peticije, referendum, BREXIT, Nexit, Europska unija, Dexit, bundestag, Njemačka, referendum, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Donald Tusk, Europsko vijeće, Europska unija, BREXIT, BREXIT, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, Europski parlament , EU27, Jean-Claude Juncker, eu, Turska i Nizozemska, konferencija, Mostar, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BIH, Europska unija, eu, BREXIT, Dan Europe, eu, vijeće europe, Hrvatska, predsjedanje
Razvod između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije u srijedu ulazi u jednu od važnijih etapa, jer bi britanski parlament trebao ovlastiti premijerku Theresu May da otpočne proceduru izlaska iz Unije.
Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika večeras će u 21 sat vjerojatno odobriti zakon o Brexitu u prvom čitanju. Time će premijerka May dobiti zeleno svjetlo da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

May nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio vrhovni sud. Nakon što ga prihvati donji dom, zakon će ići na očitovanje u Dom lordova, a bude li nekog amandmana ponovo će se vratiti u donji dom. Premijerka je zastupnike upozorila kako bi bilo kakvi amandmani na predloženi tekst vladi smanjili manevarski prostor u pregovorima s Bruxellesom.

Do konačnog prihvaćanja zakonskog teksta proći će još nekoliko tjedana, ali je May rekla da će 31. ožujka aktivirati članak 50. Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uvjetima Brexita prije završetka pregovora Londona i Bruxellesa. Ali ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati s Europskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka.

U međuvremenu je škotski parlament u utorak velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade koji ovlašćuje premijerku Theresu May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin.

To izjašnjavanje s 90 glasova za i 34 protiv nema nikakvu težinu za London: Vrhovni sud odlučio je u siječnju da se samo savezni parlament može konzultirati o pokretanju procesa izlaska, ali ne i regionalni parlamenti.

Škotska čelnica misli drugačije. »Ovo glasovanje više je nego simbolično. To je ključni test koji će pokazati sluša li se glas Škotske i mogu li naše želje biti uzete u obzir u britanskom procesu« izlaska iz EU-a, rekla je premijerka Nicola Sturgeon.

Hina